News

Ludovic Orban denunță „planul diabolic” al PSD-PNL de „fraudare” a alegerilor din 9 iunie

Ludovic Orban critică „mizeriile născocite” PSD-PNL pentru a îngreuna votul unor categorii de cetățeni care nu sunt „prietenii” puterii
09.04.2024 | 10:19
Ludovic Orban denunta planul diabolic al PSDPNL de fraudare a alegerilor din 9 iunie
Președintele Forța Dreptei spune că PSD-PNL „îngreunează votul unei largi categorii de cetățeni” / Foto: Inquam Photos, Simion Sebastian Tătaru
ADVERTISEMENT

Ludovid Orban, liderul Forța Dreptei, a denunțat ceea ce el numește „tentativa de fraudare a alegerilor” din 9 iunie de către alianța PSD-PNL, referindu-se la îngreunarea exercitării dreptului la vot pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor locale și europarlamentare.

Ludovic Orban denunță „mizeriile născocite” de PSD-PNL

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a denunțat, marți, una din „mizeriile născocite” de alianța PSD-PNL care, spune el, îngreunează exercitarea dreptului la vot a persoanelor care nu se află în localiatea de domiciliu în ziua alegerilor din 9 iunie.

ADVERTISEMENT

„Tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă. Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanți pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetățeni. Este vorba de cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului”, a postat liderul Forța Dreptei pe pagina sa Facebook.

Îngreunarea dreptului la vot

Ludovic Orban spune că, până acum, acești cetățeni puteau vota simplu pe liste suplimentare la secțiile de votare în localitatea unde se aflau în ziua scrutinului. Acum, spune Orban, Ordonanța guvernamentală îi obligă să facă o cerere pentru a-și exercita dreptul la vot și să voteze numai cu urna specială.

ADVERTISEMENT

„Până la alegerile din acest an ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secție de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului.

Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială”, se arată în postarea președintelui Forța Dreptei.

ADVERTISEMENT

Ce categorii de cetățeni ar fi afectate

Ludovic Orban a mai spus că în această situație sunt de regulă tinerii care se află în vacanță, cei care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu, cei care locuiesc la periferie dar și-au păstrat buletinul de oraș și alte categorii.

„La alegerile pentru Parlamentul European au votat pe lista suplimentară peste 1,2 milioane de alegători. Cine sunt cei care votează la euoparlamentare în alte localități decât localitatea de domiciliu? Studenții, cei care se află în weekend la munte, la mare sau în altă destinație turistică, cetățenii care locuiesc în periurban dar și-au păstrat buletinul de oraș, angajații care lucrează în alte localități și nu se pot deplasa în ziua votului în localitățile de domiciliu etc”, arată Orban.

ADVERTISEMENT

„Ei nu sunt prietenii puterii”

Liderul Forța Dreptei spune că aceste categorii nu sunt „prietenii” Coaliției și de aceea PSD și PNL au pus la cale un „plan diabolic” de a le face dificilă prezența la urne, îngreunând procedura votului pentru ei.

„Toate aceste categorii de cetățeni, în marea lor majoritate, nu sunt ‘prietenii’ puterii. Din acest motiv, PSD și PNL au conceput acest plan diabolic de a le reduce prezența la vot prin complicarea modalității de exercitare a votului pentru a reduce voturile opoziției”, scrie Ludovic Orban.

„Coaliția toxică”

Totodată, președintele Forța Dreptei a mai spus că alegerile din 9 iunie vor avea loc pe baza unei „ordonanțe neconstituționale” dar că îi îndeamnă pe români să vină la vot, indiferent de tentativele pe care el le denunță ca obstrucționiste.

„Continui să cer imperativ CCR să judece imediat excepțiile de neconstituționalitate cu privire la ordonanța de comasare invocate de Forța Dreptei și REPER și admise de ÎCCJ, pentru că ar fi un grav atentat la democrație acceptarea complice a desfășurării unor alegeri în baza unei ordonanțe neconstituționale.

Dar, indiferent de ce va face Curtea Constituțională, îi îndemn pe românii care s-au săturat de coaliția toxică să vină oricum la vot și să își exercite dreptul de vot oricât de mult vor încerca partidele stat să îngreuneze procesul de votare. Pentru că, așa cum ‘pic cu pic se face marea’, la fel, vot cu vot se face schimbarea”, încheie Ludovic Orban.

Legea spune că putem vota pe listele suplimentare

Interpretarea fostului premier a ordonanței privind comasarea alegerilor este însă criticată de unii juriști. Avocata Elenina Nicuț subliniază, într-o postare pe pagina ei de Facebook că art. 16 al OUG 21/2024 se referă doar la situațiile de vot cu urna mobilă și că ordonanța în cauză nu modifică prevederile legii care stabilesc că alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la europarlamentare pe listele suplimentare, fără vreo cerere în plus.

„Este absolut rușinos felul in care un om politic cu experiență și ifose răspândește informații false și urcă oamenii pe pereți în unicul și văditul scop de a câștiga capital electoral.

Art. 16 din OUG 21/2024 se aplica exclusiv situațiilor legate de urna specială. Art. 4 alin. 2 din L. 33/2007 care prevede teritoriul național ca unica circumscripție nu a fost afectat in niciun fel de OUG 21, o dovada indirectă fiind și alin. 3 al art. 16 din OUG 21”, a scris avocata Elenina Nicuț.

De altfel, și ONG-ul EFOR precizează, într-o prezentare a modului de vot la alegerile din 2024 că, pentru alegerile europarlamentare, „se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare”.

Aceeași poziție o găsim și pe site-ul oficial al UE privind organizarea alegerilor din iunie este menționat faptul că alegătorii care nu sunt în localitatea de reședință vor putea vota direct pe listele suplimentare. „Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT