News

Lumina Învierii s-a aprins la Ierusalim. Miracolul ortodoxiei s-a produs din nou la Biserica Sfântului Mormânt. Video

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă după-amiază, la Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, de unde va fi răspândită tuturor bisericilor ortodoxe.
15.04.2023 | 16:28
Lumina Invierii sa aprins la Ierusalim Miracolul ortodoxiei sa produs din nou la Biserica Sfantului Mormant Video
Lumina SAfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim
ADVERTISEMENT

Pentru a vedea minunea coborării Focului Sfânt, zeci de mii de pelerini vin la Ierusalem alte milioane de oameni din întreaga lume urmăresc difuzarea video a evenimentului la televizor sau online. Şi anul acesta minunea s-a întâmplat, iar Lumina Învierii a pornit de la Biserica Sfântului Mormânt către toate bisericile ortodoxe.

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.58, în Biserica Sfântului Mormânt

Pentru ortodocși, Focul Sfânt este simbolul principal al Învierii lui Christos, un semn de viață și de legătură între Dumnezeu și oameni. „Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor”, a spus Iisus, care a înviat din morți, turmei sale, iar focul ceresc care se aprinde în fiecare an servește drept garanție a acestui jurământ.

ADVERTISEMENT

Dacă într-o zi această minune nu se va întâmpla, lumea, conform tradiției bisericești, se va sfârși curând. Important este însă că minunea s-a săvârşit şi în acest an în ajunul Paştelui, sâmbătă după-amiază, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Biserica a fost construită pe locul înmormântării și învierii ulterioare a Mântuitorului. Altarul principal al acesteia este o capelă de marmură, despre care se spune că a fost ridicată deasupra peșterii în care a fost depus trupul lui Iisus.

ADVERTISEMENT

În timpul Vecerniei Mari, din Sâmbăta Mare, aici, deasupra Sfântului Mormânt, se aprinde focul care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Anul acesta Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.58.

Se crede că primul martor al miracolului coborării Sfântului Foc a fost Apostolul Petru. Potrivit legendei, el a aflat despre Învierea lui Hristos și s-a dus la mormântul acestuia, dar în locul unde zăcea trupul Mântuitorului, apostolul a văzut o lumină nepământească luminând Sfântul Mormânt.

ADVERTISEMENT

Fenomenul divin a fost menționat în surse scrise încă din secolul la IV-lea şi se află consemnat ulterior inclusiv în cărţile autorilor catolici și musulmani. Slujba de la Biserică Sfântului Mormânt din Ierusalim, în cadrul căreia Focul Sfânt coboară asupra credincioșilor, a fost descrisă de milioane de ori, de numeroși martori oculari.

Aceştia au povestit și despre miracolele care, pe lângă aspectul propriu-zis al focului ceresc, au loc la ceremonie. Astfel, credincioșii povestesc cum lumină s-a aprins de la sine, după ce mici particule strălucitoare au început să apară pe pereți, în diferite locuri, iar fulgere să sclipească. Cât priveşte flacăra în sine, în primele minute aceasta nu arde, iar focul poate fi ținut în mâini, mulți chiar „spălându-se” simbolic cu el.

ADVERTISEMENT

La slujba de la Biserica Sfântului Mormânt participă preoți din mai multe confesiuni ortodoxe: Biserica Ortodoxă din Ierusalim, Patriarhia din Ierusalim a Bisericii Apostolice Armene, Bisericile Coptă și Siriană. Ectenia (cultul) este condusă de Patriarhul Ierusalimului.

Acesta din urmă și arhimandritul armean sunt singurii care intră înăuntru. Mai mult, în prag, amândoi sunt dezbrăcați din veșminte și rămân doar în sutană. Acest lucru se face pentru ca toți cei prezenți să se asigure că nu au la ei chibrituri sau brichetă, nimic care să aprindă focul. Când se găsesc în mormânt, ușa aceasta este înschisă în urma lor, iar din acel moment începe rugăciunea universală pentru coborârea Focului Sfânt.

ADVERTISEMENT