News

Poliţia israeliană limitează accesul în Biserica Sfântului Mormânt în sâmbăta Paştelui. Bisericile ortodoxe le cer credincioşilor să nu respecte interdicţia

Bisericile ortodoxe critică restricțiile pe care poliția le-a impus pentru al doilea an la Biserica Sfântului Mormânt, sub pretextul siguranţei publice.
12.04.2023 | 18:42
Politia israeliana limiteaza accesul in Biserica Sfantului Mormant in sambata Pastelui Bisericile ortodoxe le cer credinciosilor sa nu respecte interdictia
Accesul la Biserica Sfântului Mormânt va fi limitat sâmbătă
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Greacă a acuzat miercuri poliția israeliană că încalcă libertatea credincioșilor punând restricții privind numărul de pelerini care pot participa la ceremonia de sâmbătă a „Focului Sfânt”, de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În biserică vor avea voie maxim 1.800 de credincioşi, faţă de 10.000, anii trecuţi

Poliția a transmis că limitarea numărului de participanţi este necesară pentru siguranța pelerinilor, în timpul sărbătorii de la Biserica Sfântului Mormânt, lăcaşul sacru din secolul al XII-lea unde se crede că Iisus a fost răstignit, îngropat și unde a înviat.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea din acest an a „Focului Sfânt” are loc în mijlocul unui val neobișnuit de violență în Orașul Vechi din Ierusalim, ciocniri repetate având loc în ultimele zile între poliție și credincioșii musulmani, în cel mai sensibil loc sfânt al oraşului, esplanada de pe Muntelui Templului, care găzduiește Moscheea Al-Aqsa.

Tensiunile s-au transformat într-o confruntare regională între Israel și Hamas și au fost marcate vinerea trecută de uciderea a două surori anglo-israeliene și a mamei lor, mașina în care se aflau fiind atacată în apropierea unei așezări evreiești din Cisiordania.

ADVERTISEMENT

Israelul, care a impus restricții similare şi anul trecut, justifică faptul că dorește să prevină un alt dezastru, după ce o învălmăşeală la o sărbătoare sfântă evreiască, în 2021, a provocat moartea a 45 de persoane. Liderii creștini spun însă că nu este nevoie să se modifice o ceremonie care a avut loc de secole.

Decizia poliţiei israeliene i-a înfuriat de-a dreptul pe liderii bisericilor ortodoxe, care văd în aceasta încercări ale Israelului de a restrânge drepturile şi libertăţile comunităţii creştine locale. Criticând măsurile, aceştia au spus că nu vor coopera cu poliţia.

ADVERTISEMENT

“Vom continua să respectăm obiceiurile aşa cum sunt, iar ceremonia se va desfăşura aşa cum s-a înfăptuit de două milenii şi toţi cei care doresc să se închine împreună cu noi sunt invitaţi să participe”, a transmis Patriarhia Ortodoxă Greacă.

Spre deosebire de anii precedenţi, când până la 10.000 de credincioşi se înghesuiau în Biserica Sfântului Mormânt, în acest an vor avea voie să intre în biserică doar 1.800 de credincioşi, iar alţi 1.200 să stea în spaţiul din faţa bisericii. Puncte de control suplimentare din jurul oraşului vechi vor restricţiona, de asemenea, accesul în zona din jurul bisericii.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, sensibilitatea în jurul sărbătorilor religioase din Oraşul Vechi a fost deosebit de mare, odată cu marcarea Ramadanului, a Paştelui evreiesc şi Paştelui creştin care coincid cu o perioadă de tensiuni sporite israeliano-palestiniene.

ADVERTISEMENT