News

Luni se redeschid școlile. Ministrul sănătății vrea triaj zilnic în unitățile de învățământ. Când ne întoarcem la măști

Luni, 9 ianuarie, reîncep cursurile în școli iar autoritățile sunt îngrijorate de o posibilă explozie a cazurilor de gripă.
07.01.2023 | 12:45
Luni se redeschid scolile Ministrul sanatatii vrea triaj zilnic in unitatile de invatamant Cand ne intoarcem la masti
Începutul școlilor ar putea însemna și revenirea la unele restricții pandemice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii se reîntorc la școală după vacanța de sărbători, însă situația nu este deloc bună din punctul de vedere al autorităților. România este în pragul unei epidemii de gripă, iar numărul de cazuri ar putea crește semnificativ din data de 9 ianuarie.

Ce măsuri vor fi implementate în școli, începând de luni

Vineri, ministerul educației a transmis inspectoratelor școlare să colaboreze cu direcțiile de sănătate publice DSP București, pentru a preveni îmbolnăvirile în școli.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-au stabilit măsuri pe care autoritățile vor să le implementeze în perioada următoare. Cea mai importantă vizează realizarea unui triaj epidemiologic care ar trebui să se desfășoare zilnic, la intrarea în unitățile de învățământ.

Mai exact, inspectoratele școlare vor să pună în practică o recomandare făcută de Alexandru Rafila, ministrul sănătății, în urmă cu câteva zile. Acesta a cerut ca în școli să fie realizate triaje epidemiologice, la care să se supună toți elevii, înainte de prima oră.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca: ”Nu sunem în situația să suspendăm cursurile”

Ligia Deca, ministrul învățământului, a arătat că primul triaj ar trebui să se desfășoare acasă. Astfel, în cazul în care se constată că elevul are simptome și poate fi contagios, să nu mai fie trimis la școală de părinți.

Ministrul educației mai spune că nu se pune problema de închiderea școlilor, însă dacă acest lucru se va întâmpla la nivelul unei unități de învățământ, conducerea acesteia să se consulte în prealabil cu ministerul.

ADVERTISEMENT

”În acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a declarat Ligia Deca, potrivit RTV.

Autoritățile recomandă purtarea măștii în clase

De asemenea, autoritățile nu vor impune, momentan, restricții, însă recomandă purtarea măștilor de protecție sanitară atât de elevi, preșcolari, cât și de către cadrele de învășămînt.

ADVERTISEMENT

Printre măsurile pe care ministerul învățământului le impune în această perioadă este și realizarea dezinsecției periodice a spațiilor de învățământ, aerisirea periodică a încăperior și informarea părinților în legătură cu procedurile pe care aceștia trebuie să respecte atunci când copilul are simptome de gripă.

ADVERTISEMENT
Tags: