News

Magazinele din România, luate cu asalt de ungurii care trec granița. Maghiarii se plâng că nu mai au ce pune pe masă

Supermarketurile din Oradea au devenit neîncăpătoare, pentru că, pe lângă românii care vin să se aprovizioneze de Crăciun, au apărut și clienți maghiari.
23.12.2022 | 12:25
Magazinele din Romania luate cu asalt de ungurii care trec granita Maghiarii se plang ca nu mai au ce pune pe masa
Ungurii pleacă din România cu portbgajul plin pentru masa de Crăciun / Foto (simbol): Hepta
ADVERTISEMENT

Un fenomen mai puțin obișnuit are loc la granița vestică a României. Zeci și chiar sute de cetățeni maghiari trec zilnic granița pentru a se aproviziona cu alimente. Numărul acestora a crescut în apropierea Crăciunului.

Mâncarea este cu 30% mai ieftină în România

Cei mai mulți unguri vin la Oradea și merg direct la supermarket, după care se întorc acasă, în aceeași zi. Acest tip de turism a apărut din cauza problemelor cu care se confruntă Ungaria, din cauza crizei alimentare și a inflației galopante.

ADVERTISEMENT

În acest context, a devenit rentabil să faci chiar și câteva sute de kilometri, pentru a te aproviziona din România. Un coș obișnuit cumpărat de aici costă cu 30% mai puțin decât la Budapesta.

“Carnea de porc, de exemplu, la noi este de 2.400 de forinţi, aici, o mie. E la jumătate de preţ.

ADVERTISEMENT

Orezul, de exemplu, este la jumătate de preţ. 700 de forinţi în comparaţie cu 1400″, a declarat un vizitator maghiar pentru Observator.

Unele produse au fost raționalizate, în Ungaria

Situația dificilă în care se află Ungaria a fost provocată, în parte, și de o serie de măsuri populiste luate de guvernul Orban. În încercarea de a sprijini cetățenii, premierul maghiar a plafonat prețurile la alimentele de bază, însă efectele nu au fost cele dorite.

ADVERTISEMENT

Furnizorii au refuzat să mai alimenteze lanțurile de magazine, pe motiv că ar ieși în pierdere, iar acest lucru a dus la o scumpire accelerată a celorlalte produse care nu au prețul plafonat. În unele magazine, produsele care se găsesc greu, cum ar fi zahărul și uleiul de floarea soarelui au fost raționalizate.

Ungaria se așteaptă la o inflație de 25% până la sfârșitul anului

La fel s-a întâmplat și în urmă cu câteva luni, atunci când guvernul ungar a plafonat prețul benzinei. Pentru că nu se mai găsea nicăieri combustibil, Orban s-a văzut nevoit să renunțe la plafonare, pentru a calma piața.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri au declanșat și o creștere necontrolată a inflației. Potrivit specialiștilor, aceasta ar putea ajunge la 25% până la sfârșitul acestui an, cea mai mare medie din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT
Tags: