News

O nouă măsură populistă luată de guvernul Orban: mamele tinere din Ungaria nu vor plăti impozit

Guvernul de la Budapesta încearcă să încurajeze natalitatea prin măsuri economice. Tinerele mame vor fi scutite de impozit.
23.12.2022 | 08:11
O noua masura populista luata de guvernul Orban mamele tinere din Ungaria nu vor plati impozit
Viktor Orban, premierul Ungariei, unul dintre liderii europeni controversați ai momentului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Femeile sub 30 de ani care au copii nu vor mai plăti impozit pe venit, începând de anul viitor, în Ungaria. Măsura a fost adoptată de guvernul Orban pentru a încuraja natalitatea aflată în declin, în ultimii ani.

Populația Ungariei a scăzut cu 200.000 de persoane în ultimul deceniu

Circa 55.000 de femei vor beneficia de scutirea de impozit, arată EFE. În Ungaria, cota unică de impozitare este de 15%.

ADVERTISEMENT

“Extindem scutirea de la plata impozitului pe venit până la 30 de ani în cazul femeilor care au copii”, a scris Judit Varga, ministrul ungar al justiției, pe contul său de socializare.

Măsura vine ca o completare la decizia de anul trecut a executivului de la Budapesta, prin care tinerii sub 25 de ani sunt, de asemenea, exceptați de la plata impozitului pe venit. Potrivit unui recensământ recent, populația Ungariei a scăzut cu 200.000 de persoane în ultimii zece ani.

ADVERTISEMENT

Măsurile populiste ale lui Viktor Orban

Pe de altă parte, măsura poate fi considerată una populistă, așa cum Victor Orban și-a obișnuit populația în ultima perioadă. Doar în acest an, guvernul de la Budapesta a decis plafonarea prețului la benzină și la alimentele de bază.

Măsurile nu s-au dovedit eficiente nici măcar pe termen scurt, declanșând o serie de dezechilibre economice greu de controlat.

ADVERTISEMENT

În cazul benzinei, Ungaria s-a confruntat cu o criză a combustibililor, iar în cel al plafonării prețurilor la zahăr, ulei și carne, măsura a condus la forțarea retailerilor de a raționaliza alimentele de bază.

Ungaria are cea mai mare inflație din Europa

În ciuda acestor plafonări, prețurile alimentelor au crescut, în noiembrie, cu 49% față de anul precedent, respectiv dublul mediei din alte țări ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Inflația pare și ea scăpată de sub control. Ungaria a ajuns la 22,5% iar specialiștii prognozează că aceasta va ajunge la 25% până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă cea mai mare medie a inflației din Uniunea Europeană, în 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: