Faptul că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la integrarea în Uniunea Ueopeană pare să îi scoată din sărite pe oficialii ruși care, la patru luni de la momentul în care au atacat țara vecină, s-au găsit în situația de a vedea că statele din jur se distanțează din ce în ce mai mult de Rusia.
Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei între două mandate ale lui Vladimir Putin, fost premier și devenit mâna dreaptă a autocratului rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, și-a obișnuit deja interlocutorii cu declarații care mai de care mai agitate.
Iar de-a lungul celor patru luni de când Rusia a atacat Ucraina, Dmitri Medvedev a emis o mulțime de amenințări la adresa statelor care sprijină țara atacată. Ba chiar, la un moment dat, într-un acces de furie, i-a numit degenerați pe cei care se opun planurilor Rusiei și, mânat de supărare, a recunoscut că ar vrea ca toți să dispară definitiv.
Acum, pare-se, a venit rândul Republicii Moldova să intre în colimatorul omului lui Vladimir Putin. Iar Dimitri Medvedev nu a fost deloc reținut în a amenința micuțul stat care și-a exprimat dorința să adere la Uniunea Europeană.
Vestea că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidate pentru aderarea la UE l-a scos din minți pe Dmitri Medvedev. Așa că, oficialul rus s-a dezlănțuit împotriva Moldovei și a emis mai multe amenințări la adresa micuțului stat lipit de România.
”Acum ei aleargă înaintea locomotivei. Încercând să-și mulțumească noii stăpâni, nefiind în UE, ei sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva țării noastre. Bine. Lasă-i să încerce.
Atunci ei pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă” și alte resurse, ci nimic. Lăsați-i să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE”, a declarat Dimitri Medvedev, potrivit Unimedia.
De altfel, de câteva luni deja, Rusia a dublat prețul gazelor pe care le livrau în Republica Moldova. Mai mult, în ultimele luni, Moscova a amenințat în repetate rânduri autoritățile de la Chișinău cu sistarea definitivă a livrărilor de gaze naturale.
Acesta a și fost motivul pentru care, de curând, autoritățile din Republica Moldova au început să caute soluții alternative pentru refacerea stocurilor de gaze și pentru a diminua dependența de Moscova.
Zilele trecute, miniștrii de externe ai Uniunii Europene, în unanimitate, au aprobat candidatura Ucrainei și a Republicii Moldova la statutul de țară candidată UE. „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris pe Facebook, Maia Sandu, președintele Moldovei.
Evident, cum Dimitri Medvedev este convins că adevărații dușmani ai Rusiei sunt UE și NATO, vestea aderării Moldovei și Ucrainei i-a căzut cât se poate de greu. De altfel, și acum câteva zile, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei amenința voalat Chișinăul cu consecințe devastatoare în cazul în care Republica Moldova ar propune unirea cu România pentru o integrare mai rapidă în UE.
„Prima ședință comună a parlamentelor moldovean și român a fost finalizată prin faptul că legislatorii au dansat ținându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, a spus Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram.