News

Clarificările MApN despre înștiințările false pentru mobilizarea rezerviștilor. Care e singura situație în care românii pot fi chemați la centrele militare

MApN vine cu clarificări după ce în țară au continuat să apară înștiințările false care indică mobilizarea rezerviștilor. Ministerul anunță care e singura situație în care cetățenii pot fi chemați la centrele militare.
10.03.2022 | 20:23
Clarificarile MApN despre instiintarile false pentru mobilizarea rezervistilor Care e singura situatie in care romanii pot fi chemati la centrele militare
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că a descoperit din nou încercări de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale statului pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor.

MApN, clarificări legate de noi înștiințări false privind mobilizarea rezerviștilor care circulă în țară

Ministerul informează că în ultima perioadă astfel de documente au fost distribuite în mai multe județe cum ar fi Mureș, Cluj și Brașov.

ADVERTISEMENT

Autoritățile statului precizează că așa-zisele ordine de înrolare care circulă prin țară, în contextul conflictului din Ucraina, sunt false.

Armata anunță că nu trimite astfel de ”documente”, iar serviciul militar este obligatoriu DOAR în stare de război.

ADVERTISEMENT

”Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN!

Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor.

Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare.

ADVERTISEMENT

Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de MApN.

În ce situații pot primi cetățenii ordine de chemare la centrele militare

Ministerul Apărării Naționale precizează că singura situație în care cetățenii încorporabili sau rezerviștii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

ADVERTISEMENT

La articolul 51, legea menționează că ”centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Autoritățile mai subliniază că procedura amintită nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina.

”Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată).
Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, a mai precizat MApN.

ADVERTISEMENT
Tags: