News

Marcel Boloș: „Ministerul Educației va avea un buget cu 57% mai mare în 2024”. Bani mai mulți și pentru Sănătate și Ministerul Muncii

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a vorbit despre bugetul pentru anul 2024. Mai mulți bani pentru sănătate și educație.
07.11.2023 | 14:28
Marcel Bolos Ministerul Educatiei va avea un buget cu 57 mai mare in 2024 Bani mai multi si pentru Sanatate si Ministerul Muncii
Marcel Boloș: „Ministerul Educației va avea un buget cu 57% mai mare în 2024”. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, face un anunț important privind bugetul pe anul 2024. Educația va primi mai mulți bani, cu 57% peste bugetul din anul 2023. De asemenea, vor fi acordați sume mai mari și pentru Sănătate și Ministerul Muncii.

Marcel Boloș: „Ministerul Educației va avea un buget cu 57% mai mare în 2024”

Astfel, conform ministrului Boloș, cei mai mulți bani ar urma să fie acordați pentru Educație, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și din investițiile din politica de coeziune. Vorbim de un buget de circa 51 de miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

„Investițiile din PNRR împreună cu cele din care vin din politica de coeziune plus creșterile salariale care s-au acordat deja din iulie fac ca bugetul pentru Educație să fie extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare față de bugetul din acest an”, a transmis ministrul Marcel Boloș, într-o coferință organizată de cursdeguvernare.ro.

Ministrul susține că bugetul va fi construit având la bază cinci principii. Primul este orientat pentru investiții, în special în infrastructură, drumuri, apă, canalizare, dar și racordare la gaz în mediul rural. Cel de-al doilea principiu este cel referitor la marile servicii publice, în special Educație și Sănătate.

ADVERTISEMENT

„Buget ambiţios alocat pentru domeniul de sănătate”

Prin urmare, Ministerul Sănătății va avea, de asemenea, un buget consistent alocat prin PNRR și prin Programul Operațional de Sănătate. “Aici suntem în aceeaşi situaţie, investiţiile care vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

La acestea se adaugă alocările din Programul Operaţional de Sănătate, care sunt peste 3,6 miliarde euro, fac ca, alături de componenta de funcţionare pentru sănătate, să avem de asemenea un buget ambiţios alocat pentru domeniul de sănătate”, a adăugat ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Al treilea principiu pe care va fi făcut bugetul pentru anul viitor este al asigurării și creșterii încasărilor la bugetul de stat, menționând hotărârile luate pentru combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, pentru pensii vor fi acordate peste 200 miliarde lei în 2024.

Vorbind despre al patrulea principiu, Marcel Boloș s-a referit la „folosirea rațională a cheltuielilor de funcționare ale instituțiilor”. Al cincelea principiu se referă la acordarea pensiilor și drepturilor pentru asistență socială.

ADVERTISEMENT

„Acestea sunt cele cinci principii care stau la baza bugetului pentru anul 2024. Avem şi în contextul acesta macroeconomic, pe care în baza căreia elaborăm bugetul respectiv, această prognoză pe care o avem pentru Produsul Intern Brut pe anul viitor la 1.746 de miliarde de lei.”, a adăugat Marcel Boloș.

 

 

ADVERTISEMENT