La începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi luate mai multe măsuri de sprijin pentru agricultori și transportatori, după protestele din ultimele zile. În acest fel, Executivul speră să pună capăt manifestațiilor.
Liderul Guvernului spune că a discutat cu protestatarii și cu marile asociații de profil. În urma acestor întâlniri, Marcel Ciolacu a ajuns la concluzia că „protestele au fost îndreptăţite”. Prin urmare, s-a hotărât să fie adoptate mai multe măsuri.
Printre acestea se numără amânarea temporară a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta de anul trecut. De asemenea, premierul a anunțat că fermierii din sector vegetal vor primi un sprijin de 100 de euro la hectar, cu scopul de a compensa pierderile suferite în urma conflictului din Ucraina.
”Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal. Pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022.
Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată”, a transmis Marcel Ciolacu.
Totodată, prim-ministrul a specificat că se va extinde excepția de înmatriculare și inspecție tehnică periodică în privința vehiculelor lente. Mai mult, RAR va face ITP-ul utilajelor agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.
În ceea ce privește măsurile pentru transportatori, va fi modificat modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor. „Vor fi stabilite limite conform legislației europene privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor.
De asemenea, clarificăm și elementele importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractelor de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale.
Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional CMR. Limita de despăbugire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică”, a transmis premierul.
De altfel, în urma protestelor, premierul i-ar fi demis pe șeful Vămilor și vicepreședintele Fiscului, potrivit surselor guvernamentale. Este vorba despre Ion Cupă și Sandu Costea. Decizia ar fi fost luată după ce fermierii și transportatorii s-au plâns de lipsa de reacție a autorităților față de contrabanda cu cereale.
Totodată, ministrul Finanțelor Marcel Boloș anunța, miercuri, ca vor fi făcute propuneri pentru schimbarea unor șefi din cadrul ANAF şi Autorităţii Vamale Române. Conform news.ro, ministrul a propus joi numirea a doi vicepreşedinţi la ANAF, Gabriela Florentina Ionescu şi Alexandru Drăghici.