News

Marcel Ciolacu anunță o creștere a pensiilor cu 30% pentru unii români. Ce se întâmplă cu taxele și impozitele

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pachetul de măsuri fiscale va fi finalizat în această săptămână, după care își va asupra răspunderea în Parlament pentru acesta.
13.09.2023 | 12:54
Marcel Ciolacu anunta o crestere a pensiilor cu 30 pentru unii romani Ce se intampla cu taxele si impozitele
Marcel Ciolacu anunță o creștere a pensiilor cu 30%. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul a anunțat că nu va fi schimbat sistemul de impozitare, că nu se va trece de la taxa unică la cea progresivă. ”Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia şi toate forurile fiscale şi internaţionale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunță o creștere a pensiilor cu 30%

Liderul PSD anunță că dorește ca întregul pachet să fie transparent și anunțat cât mai repede, pentru ca lumea să nu aibă motive de îngrijorare pe acest subiect. ”Nu este nimic neînţeles, toate discuţiile au decurs normal, aşteptăm, este şi o echipă tehnică la Bruxelles în acest moment, este de două zile, vom avea toate informaţiile.

ADVERTISEMENT

Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia şi toate forurile fiscale şi internaţionale”, a completat Marcel Ciolacu. Totodată, șeful Executivului a anunțat că multe dintre măsuri trebuie să fie în concordanță cu cerințele Comisiei Europene

”Mi-aş dori ca anumite măsuri să acopere şi din solicitările de reformă fiscală ale Comisiei. Uitaţi-vă în PNRR, scrie negru pe alb ce se doreşte în raportul de ţară şi în recomandările Comisie”, a completat Marcel Ciolacu. Referitor la pensii, liderul PSD susține că acestea vor crește cu siguranță de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii aceste pensii vor fi indexate cu inflația, însă Marcel Ciolacu vrea ca unii pensionari, cu venituri mai mici, să primească chiar și 30% mai mult. ”Există o lege în vigoare pe care o cunoaşteţi, an de an, nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut”, a precizat Ciolacu.

Premierul României a dat asigurări că ”nimeni nu va încălca legea din România”, astfel că pensiile vor fi mărite cu orice preț. ”Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Ministrul finanțelor Marcel Boloș anunța în urmă cu 24 de ore că pensiile vor crește cu siguranță de la 2024, în condițiile în care țara noastră intră în an electoral. ”După avalanșele de scumpiri din 2023, începutul anului viitor vine cu majorări de venituri pentru milioane de cetățeni din România. Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei”, a explicat Boloș.

Așadar, pensiile vor fi indexate cu inflația, deci o creștere de cel puțin 14% pentru toată lumea, fără a lua în considerare creșterea cu 30% a pensiilor mici promisă de Marcel Ciolacu. Potrivit calculelor oficiale pensiile ar trebui să crească cu aproximativ 150 de lei, astfel că un pensionar care primea 1.125 de lei va primi 1.282 de lei după indexare.

ADVERTISEMENT

Creșterea va fi semnificativă și pentru românii care au pensii mai mari, de 3.000 de lei, pentru că aceștia vor ajunge de la 2.850 de lei pensie la 3.250 de lei. Ultima creștere a pensiilor în România a avut loc la 1 ianuarie 2023, iar atunci coaliția de guvernare a crescut veniturile bătrânilor cu 12.5%.

ADVERTISEMENT