News

Salariații din Finanțe continuă protestele. Marcel Boloș îi asigură pe sindicaliști că nu vor exista disponibilizări. Update

Ministrul Finanțelor a mers la Trezoreria Municipiului București pentru a discuta cu angajații. Ce transmite Marcel Boloș?
11.08.2023 | 16:13
Salariatii din Finante continua protestele Marcel Bolos ii asigura pe sindicalisti ca nu vor exista disponibilizari Update
Salariații din Finanțe continuă protestele. colaj Fanatik/ Foto: Captura Observator News/ Inquam Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT
11-08-2023
13:20

Sindicaliștii, informați de Marcel Boloș că nu vor exista disponibilizări în zona Finanțelor

Președintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunțat concluziile primelor discuții pe care le-a avut cu ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

Oficialul Guvernului i-a asigurat pe angajați că nu vor exista disponibilizări. Sindicaliștii au cerut angajări de personal în acest domeniu. Marica mai spune că s-a discutat doar despre păstrarea locurilor de muncă, nu și despre măriri de salarii.

”Angajamentul ministrului este că nu vor exista disponibilizări. În analiză a înțeles că suntem subdimensionați, ba mai mult, trebuie să avem parte de noi angajări. Repete, aceste disponibilizări nu vor exista.

Am avut discuții doar despre păstrarea locurilor de muncă. Nu am cerut majorări de salarii, am cerut ca fiecare salariat să aibă același salariu”, spune Marica.

 

Salariații din Finanțe continuă protestele. Funcționarii publici au declanșat o grevă spontană, joi, iar protestele continuă și vineri în structurile Ministerului Finanțelor din toată țara. Aceștia nu sunt de acord cu măsurile propuse de coaliția de guvernare pentru acoperirea deficitului bugetar.

Salariații din Finanțe continuă protestele

Liderii sindicali susțin că schimbările ar putea să mișcoreze salariile angajaților din sistemul de finanțe cu aproximativ 700 de lei. În plus, anumite posturi și sporuri ar putea dispărea, mai spun sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

În această dimineață, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a mers la Trezoreria Municipiului București pentru a sta de vorbă cu angajații. Totodată, Boloș a dat o declarație de presă, vorbim despre situația actuală.

„Mi-am luat în cursul zilei de ieri câteva angajamente. Referitor la salarizare, să aibă familia ocupațională distinctă în legea unică a salarizării.”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT

Al doilea lucru – să facem această egalizare a salariilor, pentru că sunt unii care au câștigat în instanață – și să putem asigura o creștere de salarii de 15-20%. Al treilea, Codul finanțistului. E prematur să facem acum o analiză, am promis că într-o lună ne întâlnim din nou și să facem o analiză”, a adăugat Marcel Boloș.

Marcel Boloș: Angajații cu venituri mici nu vor fi afectați

Ministrul Finanțelor mai spune că măsurile luate de Guvern nu vor afecta salariații cu venituri mici. Vizați ar fi angajații cu salarii mari, Marcel Boloș susținând că este imoral ca aceștia să primească vouchere de vacanță sau indemnizație de hrană.

ADVERTISEMENT

„Aceasta plafonare sau limitare pe care ați văzut-o în proiectul de ordonanță nu este pentru a afecta pe cei cu veniturile mici. Ar fi o nebunie! Este pentru cei care au salariu de peste 20.000 de lei. Este imoral să le dăm indemnizație de hrană sau voucher de vacanță. Nu cred că cineva susține astfel de aberații care s-au întâmplat în sistem”, mai spune ministrul Finanțelor.

Totodată, Marcel Boloș a precizat că bugetarii își vor primi salariile, astăzi, deși angajații din Trezorerii protestează. „14.300 de plăți se vor face în cursul zilei de astăzi, peste 5 miliarde de lei vor fi plățile.

ADVERTISEMENT

Nu este de dorit acest lucru (ca plățile să întârzie din cauza suspendării activității instituțiilor, n.red.). Trebuie să ne gândim ca de activitatea Trezoreriei depinde toată activitatea și plățile de salarii la toți bugetarii. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva, îndemn la calm și sper să putem să punem în aplicare ceea ce am discutat ieri”, a mai spus Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT