News

Marcel Ciolacu, întâlnire decisivă pentru a stabili pachetul de taxe și impozite. Ce schimbări vor fi

Marcel Ciolacu va avea astăzi o întâlnire decisivă cu toți liderii din coaliție pentru a pune la punct toate detaliile legate de pachetul de măsuri fiscale.
11.09.2023 | 14:15
Marcel Ciolacu intalnire decisiva pentru a stabili pachetul de taxe si impozite Ce schimbari vor fi
Marcel Ciolacu, întâlnire decisivă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

E practic ”Ziua Z” când vine vorba de definitivarea pachetului de taxe și impozite, mai ales că Marcel Ciolacu și alți reprezentanți de seamă ai coaliției au avut multe drumuri în ultima perioadă la Bruxells, unde au negociat la sânge cu Comisia Europeană, pentru a se asigura că măsurile sunt pe placul europenilor.

Marcel Ciolacu, întâlnire decisivă pentru a stabili pachetul de taxe

Asta, în condițiile în care soarta PNRR-ului atârnă de un fir de ață pentru țara noastră și reprezentanții Comisiei Europene strâmbă tot mai des din nas când aud de ”reformele” pregătite de Guvernul Ciolacu. Momentan, conform Observatornews.ro, ar fi pregătite taxe noi pentru bănci și marile companii din România, în speranța că deficitul de 45 de miliarde de lei ar fi acoperit măcar parțial.

ADVERTISEMENT

“Sursele noastre spun că liderii coaliției de guvernare se vor întâlni marți pentru a definitiva pachetul de măsuri fiscale. Vor fi, practic, ultimele negocieri, ultimele reglaje la nivel politic pentru noile taxe și impozite din pachetul de măsuri fiscale și, după acest moment, ar trebui să asistăm până pe 15 septembrie la momentul când guvernul condus de Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale”, anunță Observatornews.ro.

E de așteptat ca după acel moment, potrivit Constituției, cei din opoziție să depună o moțiune de cenzură, iar pachetul de măsuri va fi considerat adoptat doar după ce Guvernul va rămâne în picioare. Printre altele, băncile din România vor plăti 1% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul de 16% din profit.

ADVERTISEMENT

Această măsură ar aduce la bugetul de stat 1 miliard de euro, mai exact 5 miliarde de lei. Multinaționalele vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri doar dacă impozitul pe profit de 16% e mai mic decât acest procent. Marcel Ciolacu a amenințat deja că-și va depune mandatul dacă PNL nu își va asuma alături de PSD acest pachet, văzut de specialiști drept o bombă care va distruge economia.

În replică, liberalii au trasat mai multe lini roșii și au anunțat că nu vor accepta niciodată ca TVA să crească la 20% sau la 21% de la 19%, cât este acum, așa cum și-ar dori Comisia Europeană. Mai mult, impozitul pe dividende va rămâne la cota de 8%, iar cota unică va rămâne la 16%.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu pare că s-a inspirat în planul său de măsuri radicale din Italia sau Ungaria, însă economiștii sunt convinși că aceste măsuri vor avea un efect de bumerang, pentru că băncile vor mări dobânzile pentru a nu-și micșora profitul, deci oamenii vor plăti automat rate mai mari.

În 2020, băncile au avut profit de 5 miliarde de lei, iar în 2022 cifra a fost mult mai mică, de 10 miliarde. Economiștii avertizează că statul trebuie să găsească alte metode pentru a face bani, pentru că supraimpozitarea băncilor și a marilor companii va lovi direct în populație, care va avea de suferit.

ADVERTISEMENT

Vestea este extrem de proastă și pentru românii care ies des în oraș, pentru că și aici TVA-ul va crește de la 5 la 19%, fiind vorba de TVA-ul pentru cluburi, restaurante, săli de sport și festivaluri. În încheiere, coaliția condusă de Marcel Ciolacu și PSD și-ar dori să impună o taxă de 10% pentru dobânda titlurilor de stat.

ADVERTISEMENT