Președintele PSD a vorbit despre acuzațiile Kremlinului, potrivit cărora pe teritoriul României ar fi fost antrenați mercenari pentru Ucraina, iar din țara noastră ar fi ajuns mulți luptători în țara vecină.
„Nu a fost niciun CSAT privitor la vreo participare românească în Ucraina. România nu este într-un conflict cu Rusia, dar este alături de toate statele occidentale și democratice împotriva unui dictator și unui criminal de răăzboi care a deschis războiul contra unui stat suveran, care avea dreptul să-și aleagă singur, așa cum dorește, parcursul și alianțele”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.
„Nu există companii, pe teritoriul României, care să antreneze insurgenți pentru Ucraina, a vorbit și primul ministru Nicolae Ciucă și a spus că nu există așa ceva”, a mai spus președintele PSD. „Nu cred, sub nicio formă! Pe teritoriul României nu există așa ceva”, a adăugat Ciolacu.
„Oferim tot ajutorul Ucrainei, în afară de ajutorarea refugiaților – care se face cu autorități, cu ONG-uri, cu autorități locale – 70% dintre ajutoarele umanitare pentru Ucraina trec prin România. Există un hub al Comisiei Europene la Suceava”, a adăugat politicianul.
Președintele PSD a vorbit și despre situația de la granița de est a României. „Cel mai vulnerabil stat la o agresiune a Rusiei rămâne acum Republica Moldova, după Ucraina”, a declarat el.
Ciolacu s-a referit și la schimbările legislative care permit României să trimită arme și tehnică de luptă altor țări. „Trebuie să creezi cadrul legislativ, și este normal acest lucru. Avem 650 km frontieră cu Ucraina. E normal să ne pregătim pentru așa ceva. Este posibil ca, în funcție de evoluția lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru”, a spus politicianul, întrebat dacă țara noastră va trimite Kievului aparatele MIG 21 LanceR consemnate la sol în prezent.
„Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu cred că se vor lua hotărâri pe ascuns sau să nu afle lumea. Dar e normal ca noi ca stat să ne asumăm să ajutăm Ucraina”, a adăugat liderul PSD.
„Plec săptămâna viitoare în Ucraina. Suntem invitați să avem câte un discurs în parlamentul de la Kiev. Nu e niciun mister, știe toată lumea că mergem la Kiev pe 27. E normal, a intrat în circuitul parlamentar, nu știu pe ce traseu vom merge, presupun că va fi acerlași traseu pe care l-au făcut și ceilalți demnitari, e posibil să intrăm din Polonia”, a explicat Ciolacu.
El a adăugat că va avea, alături de Florin Cîțu, președintele Senatului, deplasări și în zonele de conflict. „Nici eu nu cunosc detaliile progamului. Îți asumi riscurile, nu îmi este frică”. „Am fost în armată la aviație, lângă București”, a mai răspuns Ciolacu, întrebat dacă a făcut stagiul militar.