News

Război în Ucraina, ziua 57. Pentagon: Kievul are acum mai multe tancuri decât Moscova pe câmpul de luptă. Biden a anunțat un nou ajutor militar

Evacuările civililor din Mariupol s-au desfășurat la un nivel dezamăgitor pentru partea ucraineană, miercuri, zi în care Rusia a testat o rachetă hipersonică de care America spune că nu se teme
21.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 57 Pentagon Kievul are acum mai multe tancuri decat Moscova pe campul de lupta Biden a anuntat un nou ajutor militar
Război în Ucraina, ziua 57. Evacuările din Mariupol, la un nivel dezamăgitor. America nu se teme de rachetele lui Vladimir Putin
ADVERTISEMENT
21-04-2022
20:46

Zelenski îl acuză pe Putin că aduce foametea în lume

Într-o intervenție video la forumul Banca Mondială – Fondul Monetar Internațional (FMI), președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că pune în pericol proviziile de hrană globale prin invadarea țării sale. 

Blocada instituită de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră face imposibil exportul de alimente din Ucraina, cel mai important fiind cel de grâu, a spus Zelenski.

Iar invadarea Ucrainei de către Rusia, spun specialiștii, a dus deja la o creștere alarmantă a prețurilor la alimente, mai ales în țările care depindeau de aceste exporturi de cereale ucrainene, precum cele din Africa de Nord. 

Zelenski a mai spus că Ucraina are în prezent nevoie de circa 7 miliarde de dolari din cauza pierderilor economice severe cauzate de război, în creștere față de cele 5 miliarde lunar, cât estimase Kievul anterior că ar avea nevoie pentru a suplini efectele economice ale invaziei militare a lui Putin.

21-04-2022
19:57

Ministrul de externe al Ucrainei, în vizită la București

Premierul Nicolae Ciucă îl va primi vineri dimineață, la Palatul Victoria, pe ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, potrivit agendei publicate de Guvernul României.

Convorbirea dintre prim-ministrul român Nicolae Ciucă și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, va avea loc de la ora 08:00, la la sediul Executivului.

Apoi, Kuleba se va întâlni și cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, cu care va avea consultări politice, apoi cei doi miniștri vor susține declarații comune de presă, începând cu ora 12:15, la sediul Ministerului Afacerilor Externe

Potrivit MAE, vizita lui Dmitro Kuleba se desfășoară la invitația omologului său român, Bogdan Aurescu.

21-04-2022
19:24

Pentagon: Ucraina are acum mai multe tancuri decât Rusia pe câmpul de luptă

Forțele armate ale Ucrainei au în prezent mai multe tancuri pe câmpul de luptă decât Rusia, a anunțat un oficial apărarea americană, citat de Washington Post. 

Constatarea vine în urma anunțului președintelui SUA, Joe Biden, cu privire la noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, dar și a anunțurilor privind transferurile de armament greu din țările din Europa de Est. Statele Unite vor trimite Ucrainei, în cadrul acestui pachet, artilerie grea, 144.000 de cartușe și drone tactice (sinucigașe).  

În ciuda acestui fapt, oficialii occidentali cred că Putin poate încă să câștige în Ucraina, având în vedere că a rezolvat câteva dintre problemele grave care au dus la eșecul din campania de cucerire a Kievului. Specialiștii notează că Rusia are încă probleme logistice cu operațiunile pe distanțe lungi, care fac vulnerabile convoaiele de blindate, mai ales că trupele ucrainene „continuă să lupte foarte inteligent și foarte eficient”.

Dar Rusia are încă un avantaj numeric semnificativ de circa trei la unu, așa că victoria va depinde mult de câte arme primește Ucraina. Pe de altă parte,  dacă Putin reușește să câștige rapid în Donbas, obiective precum Odessa sau Kiev ar putea reveni în actualitate, mai ales că multe dintre trupele de la Mariupol ar putea fi redirecționate. 

21-04-2022
18:03

Kamala Harris și Mark Zuckerberg, pe lista de sancțiuni a Kremlinului

Ministerul de Externe de la Moscova a adăugat alte 29 de nume pe lista sa de sancțiuni, printre care vicepreședintele SUA Kamala Harris și CEO-ul Meta/Facebook, Mark Zuckerberg.

O declarație a ministerului, postată pe site joi, arară că cei adăugați pe listă sunt „lideri de vârf, reprezentanți ai comunității de afaceri, universitari și jurnaliști care au contribuit la agenda rusofobă, precum și soții acestora și alți înalți oficiali”.

Toți cei incluși în listă au primit interdicție, pe termen nedefinit, de intrare în Federația Rusă, ca răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei.

Anunțul MAE rus vine la scurt timp după ce Joe Biden a anunțat noile sancțiuni contra Rusiei și un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

21-04-2022
16:40

Vicepremierul Ucrainei acuză Rusia că a blocat plecarea autobuzelor de evacuare din Mariupol

Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în negocierile cu partea ucraineană și a blocat plecarea autobuzelor cu civili din orașul asediat Mariupol, a acuzat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk.

Rusia a fost ieri de acord cu un astfel de coridor [de la Mariupol la Zaporijjia]. Tot ce ați văzut astăzi, când oamenii nu au fost lăsați să iasă din oraș, când autobuzele nu au plecat și, de fapt, nu a existat evacuare, reprezintă o violare de către Rusia a garanțiilor oferite. Iar asta trebuie spus clar”, a declarat Vereșciuk pentru Radio Liberty.

Ea a mai spus că Rusia comite o crimă prin împiedicarea evacuării pe un coridor convenit în acord cu legislația internațională și a adăugat că, de fiecare dată când se ajunge la stabilirea unui coridor umanitar pentru Mariupol, rușii bruiază comunicațiile pentru ca civilii să nu poată fi anunțați despre evacuare.

21-04-2022
15:09

Zelenski, o nouă ofertă de schimb de prizonieri pentru Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina i-a oferit Rusiei toate opțiunile posibile pentru un schimb de prizonieri ruși contra cetățenilor din Mariupol și că acum așteaptă răspunsul Moscovei.

Președintele Zelenski sugerase și anterior un schimb de prizonieri care să ducă la evacuarea civililor blocați în orașul-port de pe țărmul Mării Azov

Cu privire la anunțul Kremlinului despre „eliberarea” Mariupolului, președintele ucrainean a declarat că Rusia controlează, într-adevăr, mare parte din oraș, dar că o parte din forțele armate ale Ucrainei se apără încă în localitate. 

Mai devreme în cursul zilei de joi, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, după o întrevedere cu ministrul apărării Serghei Șoigu, că a ordonat trupelor sale să renunțe la asaltul asupra combinatului siderugic Azovstal, și în schimb să-l încercuiască astfel încât nimeni să nu poată ieși. 

Zelenski a mai anunțat, joi, că la Mariupol mai sunt circa 120.000 de civili blocați.

21-04-2022
14:20

Biden anunță un nou ajutor militar, de 800 de milioane de dolari, pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite noi arme Ucrainei, în valoare de 800 de milioane de dolari, și că SUA intermediază și transferul de arme de la alți parteneri din lume, precum sistemul de rachete S300 din Slovacia.

Nu vom spune public tot ce fac partenerii noștri pentru a ajuta Ucraina”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Trimitem sistemele Javelin direct către linia frontului, care e frontul libertății, din cauza curajului acestor luptători, care sunt uimitori”, a mai spus Biden.

Fiecare membru al forțelor armate poate să fie mândru de generozitatea țării noastre, care au reușit să țină departe agresivitatea Rusiei”, a mai spus președintele american, adăugând că „victoria de la Kiev a fost obținută de ucraineni cu ajutorul Occidentului”.

El a spus că acum trebuie pregătită Ucraina pentru agresiunea din Donbas și că, întrucât cu această livrare aproape a epuizat autorizația pentru președinte de a scoate arme din depozitele armate, săptămâna viitoare va cere Congresului aprobarea de a trimite mai departe arme, în flux neintrerupt, către Ucraina. „Vreau să mulțumesc și republicanilor și democraților din guvern, și partenerilor”, a mai spus Biden.

El a anunțat și acordarea altor 500 de milione de dolari ca asistență umanitară directă pentru populația ucraineană. „Aproximativ două treimi dintre copiii ucraineni au plecat din casele loer. Este strigător la cer”, a mai spus Joe Biden.

E a anunțat și un program numit „Uniți pentru Ucraina”, care să-i ajute pe refugiații ucraineni să meargă direct din Europa în America.

De asemenea, președintele american a anunțat că SUA vor interzice navele rusești în porturile sale și a declarat că nu este convins că Rusia a cucerit Mariupolul, așa cum a anunțat Vladimir Putin. „Putin nu și-a îndeplinit obiectivele pe câmpul de luptă, Zelenski e încă la putere, forțele armate și voluntarii ucraineni au oprit invazia”, a mai spus Biden.

Kremlinul mizează că vom obosi, că unitatea occidentală va dispărea, dar îi vom arăta că nu este așa”, a încheiat liderul de la Casa Albă.

21-04-2022
12:12

Peste 1.000 de cadavre ale civililor ucraineni sunt în morgile din zona Kievului

Cadavrele a peste 1.000 de civili ucraineni se află în morgile din Kiev și în jurul Capitalei, după ce trupele ruse s-au retras din regiune, a declarat un oficial ucrainean pentru AFP, notează BBC.

”1.020 de cadavre, numai civili, sunt în zonele din toată regiunea Kievului”, a declarat, joi, Olga Stefanishina, vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

În altă ordine de idei, Ucraina a oferit cea mai recentă actualizare cu privire la numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.

Kievul susține că 21.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei din 24 februarie. Alte 2.118 vehicule blindate de personal și 829 de tancuri au fost distruse.

21-04-2022
11:26

Rusia închide consulatele țărilor baltice - Letonia, Lituania, Estonia - de pe teritoriul său

Kremlinul a anunţat joi închiderea consulatelor ţările baltice de pe teritoriul Rusiei.

Măsura vine ca un răspuns la măsuri similare luate recent de Letonia, Lituania, Estonia, state care condamnă invazia din Ucraina.

Într-un comunicat de presă, Ministerul rus de Externe a indicat că ”retrage autorizaţia de funcţionare” pentru consulatele generale ale Letoniei, Estoniei şi Lituaniei din Sankt-Petersburg, reproşându-le între altele celor trei ţări vecine ”sprijinul militar acordat regimului de la Kiev”.

21-04-2022
11:22

Premierii Spaniei și Danemarcei, vizită la Kiev

Prim-miniştrii din Spania și Danemarca, Pedro Sanchez şi Mette Frederiksen, vizitează joi capitala ucraineană Kiev.

Oficialul iberic a postat un mesaj pe contul său de Twitter cu imaginile sosirii în Ucraina. El a scris: ”Tocmai am ajuns la Kiev. Ucraina beneficiază de sprijinul, solidaritatea și angajamentul Spaniei”.

În clipul video postat de Pedro Sanchez apare și Mette Frederiksen, ambii fiind primiți de oficialitățile de la Kiev.

21-04-2022
09:05

Bombardamente masive în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina

Forțele ruse au lansat o ofensivă puternică și în Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, anunță Sky News.

Anunțul a fost făcut de primarul Ihor Terekhov. De asemenea, pe site-urile de socializare, mai mulți utilizatori spun că au auzit explozii puternice în zonă.

Încă de pe 27 februarie, la 3 zile după declanșarea invaziei, forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cu peste 1,4 milioane de locuitori.

21-04-2022
08:49

Apel disperat al vicepremierului Ucrainei: ”Lăsați civilii și soldații răniți să părăsească uzina Azovstal!”

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a cerut Rusiei să permită un coridor umanitar pentru ca civilii și soldații răniți să poată pleca din zona uzinei Azovstal, situată în Mariupol.

”Sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți acolo. Toți trebuie să fie scoși din Azovstal astăzi”, a spus Vereșciuk, conform BBC.

Miercuri, un comandant ucrainean din uzină a trimis un mesaj către BBC în care a spus că starea soldaților răniți aflați în combinatul siderurgic se degradează fără medicamente și alte provizii.

21-04-2022
08:42

Rusia controlează 80% din regiunea Lugansk

Guvernatorul din Lugansk anunță că forțele ruse controlează în acest moment 80% din regiune, scrie Sky News.

Serhi Haidai a spus, miercuri, că trupele Kremlinului dețin acum controlul asupra mai multor zone. După ce au ocupat orășelul Kreminna, invadatorii amenință acum orașele Rubijne și Popasna.

Înainte de invazia Rusiei, guvernul de la Kiev controla 60% din regiunea Lugansk, una dintre cele două zone care alcătuiesc Donbasul.

21-04-2022
08:09

Rusia anunță că a cucerit Mariupolul. Putin anulează asaltul asupra uzinei Azovstal

Președintele rus Vladimir Putin a salutat, joi, ”eliberarea cu succes” a orașului Mariupol.

”Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului este un succes”, a afirmat preşedintele rus.

De asemenea, liderul de la Kremlin a ordonat armatei sale să anuleze planurile de a asalta combinatul siderurgic de la Mariupol, unde sunt adăpostite ultimele trupe ucrainene rămase.

Acesta i-a dat ordinele lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, care îi spusese anterior lui Putin că peste 2.000 de luptători ucraineni sunt încă ascunși în marea fabrică.


”Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui”, i-a spus Putin lui Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24.

Putin a mai afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.

”Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale”, a spus preşedintele.

”Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el, conform BBC.

21-04-2022
07:43

Continuă evacuările din Mariupol. Patru autobuze pline cu civili au părăsit orașul

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, anunță că patru autobuze de evacuare a civililor au reuşit să părăsească portul ucrainean Mariupol, scrie BBC.

Aceste evacuări, începute miercuri, intervin în momentul în care acest port strategic de la Marea Azov pare pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei după aproape două luni de asediu.

Câteva sute de civili s-au adăpostit la uzina Azovstal împreună cu batalionul 36 al armatei ucrainene şi batalionul Azov, ultimele două unităţi de luptă din Mariupol.

21-04-2022
06:54

Crește numărul refugiaților din Ucraina care intră în România

Într-un comunicat emis joi dimineață, Poliţia de Frontieră a anunţat că 7.704 cetăţeni ucraineni au intrat în România miercuri, în creştere cu 4,8 % faţă de ziua precedentă.

”În data de 20.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 74.339 de persoane, dintre care 7.704 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 4,8% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.538 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 3,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.313 cetăţeni ucraineni (scădere cu 1,5%)”, a transmis instituția.

De pe 24 februarie, ziua în care a început invazia rusă în statul vecin, la nivel naţional, au intrat în România 759.004 cetățeni ucraineni.

21-04-2022
04:40

Încă o mare companie pleacă din Rusia: Henkel anunță încetarea operațiunilor

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, producătorul german Henkel anunță că îşi va înceta operațiunile în Rusia.

”Pe fondul evoluţiei actuale a războiului din Ucraina, Henkel a decis să iasă din activităţile sale comerciale din Rusia. Vom lucra acum îndeaproape cu echipele noastre din Rusia la detalii pentru a asigura un proces ordonat”, a precizat compania.

Compania din Germania, care are sediul central în orașul Dusseldorf, produce diverse bunuri de consum, cum ar fi produse de spălătorie şi de curățare.

În comunicat se mai precizează că cei 2.500 de angajaţi ai săi din Rusia vor continua să fie angajați şi plătiți. 

Anterior, în luna martie, Henkel a anunţat că va îngheţa viitoarele investiţii în Rusia şi a lansat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina, dar nu a anunţat închiderea totală a operaţiunilor.

21-04-2022
04:14

Forțele ruse continuă atacul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. Încă 2 orașe, capturate parțial

În a 57-a zi de război, forţele ruse continuă asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. În ofensiva lor, militari lui Putin au cucerit parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna, anunță un oficial de prim rang al apărării din SUA, citat de BBC.

Cu toate acestea, expertul afirmă că nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore. În continuare, trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkov şi Herson.

21-04-2022
03:47

Zelenski anunță eliberarea a peste 900 de orașe și agravarea situației în sud și est

Într-un nou mesaj transmis de la Kiev, Volodimir Zelenski spune că revenirea la viața de dinainte de război a orașelor şi comunităților eliberate din Ucraina continuă şi că 934 de așezări au fost deja eliberate.

Președintele ucrainean a mai subliniat importanța ca delegația UE şi ambasadele țărilor prietene să își reia activitatea în Capitală.

”934 de aşezări au fost deja eliberate. Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi. Autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi. Activitatea sediului umanitar a fost lansată în 361 de aşezări. Restabilim treptat accesul oamenilor la serviciile medicale şi educaţionale, la organele de protecţie socială. Refacem infrastructura rutieră, alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă”, anunţă Zelenski.

Liderul de la Kiev mai spune că situația din estul şi sudul ţării rămâne cât se poate de gravă.

”Ocupanţii nu renunţă să încerce să obţină măcar o victorie pentru ei înşişi printr-o nouă ofensivă la scară largă. Cel puţin ceva cu care îşi pot „hrăni” propagandiştii.

Mariupol, Avdiivka, Maryinka, Krasnohorivka, Toretsk, Velyka Novosilka, Zolote, Popasna, Izyum, Harkov, Hulyaipole, Mykolaiv, Vysokopillya, Snihurivka şi zeci, zeci de alte oraşe, zeci de alte comunităţi din estul Ucrainei, comunităţile din sudul Ucrainei , în lupta pentru care se decide soarta poporului nostru şi a libertăţii noastre”, afirmă el.

21-04-2022
03:38

Joe Biden, ”uimit” de rezistența armatei ucrainene. SUA va oferi o nouă rundă de asistență de securitate Kievului

Într-o conferință de presă în care a vorbit despre conflictul din estul Europei, liderul SUA, Joe Biden, a declarat că este “uimit” de rezistenţa de care dă dovadă armata ucraineană în războiul cu Rusia.

Biden a precizat că soldaţii ucraineni ”sunt mai duri şi mai mândri” decât credea, relatează BBC.

Biden a mai evidențiat importanța alianţelor şi parteneriatelor în aceasta perioadă, precizând că liderul rus Vladimir Putin a fost şocat să vadă un NATO “unit, concentrat şi plin de energie”.

În plus, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat, miercuri seară, că SUA va oferi o nouă rundă de asistenţă de securitate Ucrainei, într-un termen foarte scurt.

A 56-a zi de război în Ucraina a continuat cu lupte de intensitate mai redusă pe frontul din Donbas și cu foarte multe declarații și evenimente politice.

Dezamăgire în tabăra ucraineană față de coridorul umanitar Mariupol – Zaporijjia

Ziua de miercuri a adus, în sfârșit, un coridor umanitar funcțional între Mariupol și Zaporijjia, care a permis evacuarea unor civili din orașul distrus, dar vicepremierul Irina Vereșciuk a acuzat Rusia că nu-și controlează militarii din teren, iar acest lucru a dus la o funcționare proastă a evacuării refugiaților. Oficialitățile locale au spus că se așteptau să poată evacua circa 6.000 de persoane, iar Vereșciuk speră ca acest coridor umanitar să funcționeze și joi.

ADVERTISEMENT

Tot la Mariupol, un nou ultimatum dat de Federație Rusă apărătorilor orașului a expirat la ora 11:00 GMT, dar niciunul dintre militarii ucraineni nu s-a predat și nu a depus armele. Așa că bombardamentele intense asupra combinatului siderugic Azovstal, ultimul punct de rezistență ucraineană din orașul asediat încă de la începutul invaziei ruse, au continuat.

Comandantul pușcașilor marini care apără Mariupolul alături de soldații din Batalionul Azov a declarat că așteaptă ajutor de la armata Ucrainei, dar că nu se va preda niciodată. Iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că circa 1.000 de civili sunt adăpostiți în subteranele combinatului.

ADVERTISEMENT

Rusia a testat „Satan II” și amenință Suedia și Finlanda contra aderării la NATO

În ziua în care Organizația Națiunilor Unite anunța că peste  5 milioane de ucraineni au părăsit țara din cauza invaziei Rusiei, Kremlinul s-a lăudat cu testarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, care poate zbura hipersonic și, dacă poartă ogive nucleare, ar putea distruge un teritoriu egal cu al Franței. Președintele Vladimir Putin, care are tot mai multe probleme la Kremlin, a spus că acest test ar trebui să le dea mai mult de gândit celor care amenință Rusia.

Dar Statele Unite ale Americii nu s-au arătat impresionate racheta supranumită „Satan II”, spunând că a fost un test de rutină pe care Kremlinul l-a anunțat în avans, potrivit prevederilor din tratatele internaționale.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat localitatea Borodianka din Regiunea Kiev, unde a declarat că „istoria nu va uita niciodată crimele de război” comise de armata lui Vladimir Putin. Iar Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Michel, a declarat că, pentru Ucraina, aderarea la Uniunea Europeană este o prioritate.

Liderul de la Kiev a mai spus că nu a văzut sau auzit despre vreun document pe care Rusia să-l fi trimis, așa cum susține, în vederea discutării la negocierile de pace.

ADVERTISEMENT

Și, tot miercuri, Kremlinul și-a reluat amenințările la adresa Suediei și Finlandei în legătură cu aderarea la NATO.

ADVERTISEMENT