News

Ce pregătește MApN pentru rezerviști și pentru voluntari. Vasile Dîncu explică de ce nu mai zboară MIG-urile României și când vom avea F-35

Ce pregătește MApN pentru rezerviști și pentru voluntari. Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a explicat de ce nu mai zboară MIG-urile României și când vom avea F-35
18.04.2022 | 22:47
Ce pregateste MApN pentru rezervisti si pentru voluntari Vasile Dincu explica de ce nu mai zboara MIGurile Romaniei si cand vom avea F35
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) pregătește mai multe modificări legislative pentru a atrage mai mulți tineri în Armata Română, a anunțat ministrul Vasile Dîncu, într-o emisiune TV.

Ce pregătește MApN pentru rezerviști și pentru voluntari

Oficialul spune că activarea rezerviștilor nu era atractivă financiar până acum. „Salarizarea era foarte mică, circa 1.500 de lei pentru rezerviști, acum un rezervist poate câștiga circa 3.000 de lei pe lunp cât timp este mobilizat”, a spus Dîncu.

ADVERTISEMENT

Am avut anul acesta o rezervă de 444 de locuri pentru rezerviști, care nu au fost ocupate anul trecut. Iar acum avem 1.400 de dosare, din care sperăm să acoperim necesarul. Deci va fi mult mai atractivă mobilizarea pentru rezerviști”, a explicat ministrul.

Dîncu a anunțat și la ce se gândește ministerul pentru tinerii între 18 și 35 de ani care vor să fie instruiți militar. „Avem și voluntariat pentru tineri care vor să facă stagiul militar și apoi rămân cu această pregătire. În timpul stagiului voluntarii pot primi o indemnizație, au asigurare de sănătate, beneficiază de pregătire militară și au apoi o cale directă pentru a se angaja ca militari profesioniști, aceasta e a doua metodă la care ne gândim”, a adăugat oficialul.

ADVERTISEMENT

Dorim să aducem circa 10.000 de voluntari prin această metodă, Această criză i-a incitat pe mulți, nu doar să-și facă pașapoarte, ci și să se instruiască militar, s-a activat și patriotismul și dorința de a-și apăra țara”, a adăugat Dîncu.

Vom anunța când va intra în vigoare și de ce acte este nevoie, vom anunța și de la minister, și centrle militare județene”, a promis minitrul.

ADVERTISEMENT

De ce nu mai zboară MIG-urile României și când vom avea F-35

Vasile Dîncu a fost întrebat și despre motivele care au dus la decizia de a suspenda toate zborurile aparatelor MIG-21 LanceR. „Avem 22 de avione de vânătoare străine acum în România, avem și escadrila noastră de F16, Statul Major a stabilit că dacă ținem la sol aparatele MIG nu periclităm în niciun fel securitatea noastră aeriană”.

Mai avem 26 de aparate MIG, dar nu toate sunt funcționale, jumătate dintre cele pe care le-am avut au căzut, deși înainte să plece în misiune nu păreau să aibă probleme. Orfanii și văduvele de la Constanța mi-au spus să nu-i mai lăsăm să zboare pe MIG-uri. Le conservăm, în caz de nevoie le vom putea folosi, dar scopul este să nu mai riscăm viețile oamenilor”, a mai spus ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

Există unii nostalgici care spun că este un mare pericol să nu le mai folosim, unii spuneau că sunt produse în România, dar în discuțiile cu partenerii din NATO am decis să schimbăm tot ce este tehnică sovietică cu tehnică NATO. E o tendință în tot flancul estic”, a adăugat Dîncu.

Am luat din nou legătura cu Norvegia și SUA, încercăm să devansăm termenele pentru escadrila de avioane din Norvegia”, a spus ministrul întrebat despre aparatele F-16 pe care România urmează să le primească, după ce vor fi modernizate.

Vom aduce și avioane multirol F-35, dar pentru asta trebuie să modernizăm toată armata, dacă le aducem acum le-am folosi fix ca pe F-16, pentru că nu avem restul facilităților pentru a le folosi. Trebuie să fii compatibil la nivel de comunicații, e nevoie de interoperabilitate, aceste aparate F-35 sunt altceva decât niște simple avioane”, a încheiat ministrul Vasile Dîncu la Digi24.

 

 

ADVERTISEMENT