News

Marcel Ciolacu respinge reducerea TVA la alimente propusă de Marcel Boloș. Decizie privind prețurile, așteptată marți

Premierul Marcel Ciolacu a respins, marți, propunerea lui Marcel Boloș de a reduce TVA la alimentele de bază. O decizie privind prețurile se va lua marți.
27.06.2023 | 13:00
Marcel Ciolacu respinge reducerea TVA la alimente propusa de Marcel Bolos Decizie privind preturile asteptata marti
Marcel Ciolacu respinge propunerea lui Marcel Boloș privind reducerea TVA la alimentele de bază: ”Nu există această variantă”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu nu este de acord cu reducerea TVA-ului la alimentele de bază. Această propunere a venit în debutul acestei săptămâni din partea ministrului de finanțe, liberalul Marcel Boloș.

Marcel Ciolacu respinge propunerea lui Marcel Boloș privind reducerea TVA la alimentele de bază: ”Nu există această variantă”

Luni, Marcel Boloș propunea reducerea cotei TVA la produsele alimentare de bază, măsură menită să ieftinească alimentele. Într-un interviu pentru Digi24.ro, ministrul puncta că pentru reducerea prețurilor, cea mai bună soluție ar fi una mixtă: ”acord de reducere voluntară, dar și un act normativ care să reducă TVA”.

ADVERTISEMENT

În totală opoziție cu ministrul PNL este premierul. Marți, într-o conferință de presă, Marcel Ciolacu a declarat că respinge ferm varianta eliminării TVA pentru produsele de bază. El a punctat că aceasta nu este o măsură care poate fi luată în considerare.

Liderul PSD reamintește că nici Comisia Europeană nu ar accepta o astfel de variantă. Ciolacu dă exemplu situațiilor din trecut, atunci când astfel de măsuri nu au funcționat.

ADVERTISEMENT

Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public vorbind despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. CE nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun fel de produs.

Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm mereu să vedem ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, un acord.

ADVERTISEMENT

Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut Nu există varianta reducerii TVA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în timpul conferinței de presă.

Premierul Ciolacu anunță că marți se va lua o decizie privind prețurile

În apariția publică de marți, premierul s-a declarat “ferm convins” că astăzi se va lua o decizie în ceea ce privește prețurile la anumite categorii de alimente. Apoi, joi, această măsură se va aproba în şedinţa de Guvern.

ADVERTISEMENT

”Sunt ferm convins că azi vom avea aceleaşi informaţii şi vom lua o decizie. Nu voi accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum am făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore le luăm împreună”, a punctat Ciolacu.

ADVERTISEMENT