News

Marian Oprișan, făcut praf de judecători în motivarea procesului de 2,67 milioane euro cu George Simion: ”Totuși, averea este impresionantă”

Tribunalul București a statuat că noțiunea de ”furt”, folosit de George Simion la adresa lui Marian Oprișan, nu se referă la infracțiune, ci la înțelesul uzual al expresiei.
07.02.2024 | 11:10
Marian Oprisan facut praf de judecatori in motivarea procesului de 267 milioane euro cu George Simion Totusi averea este impresionanta
George Simion a câștigat procesul cu Marian Oprișan / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Motivare surprinzătoare a judecătorilor în procesul de defăimare, în care Marian Oprișan, actual vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, îi cerea despăgubiri morale de 2,67 milioane euro liderului AUR, George Simion.

”Esența furtului”, o chestiune de interes public

Instanța a respins acțiunea lui Oprișan, care se arătase deranjat de un live făcut de George Simion la gardul proprietății aflată sale din Vrancea, despre care deputatul spunea că este ”esența furtului României din ultimii 33 de ani”. Imobilul apare în acte pe numele mamei PSD-istului.

ADVERTISEMENT

Doar că judecătorii au considerat că afirmațiile lui Simion nu încalcă dreptul la imagine al reclamantului și că informațiile vehiculate de șeful AUR se referă la chestiuni de interes public.

”În speţă, tribunalul reţine că afirmaţiile pârâtului referitoare la reclamant, în sensul că acesta ar fi corupt sau ar face parte din clanuri mafiote, respectiv că ar fi achiziţionat imobilul deţinut de mama sa din banii furaţi reprezintă judecăţi de valoare, respectiv declaraţii politice (având în vedere şi calitatea pârâtului, de om politic, respectiv deputat în Parlamentul României), care intră sub protecţia art. 10 CEDO, nefiind încălcat dreptul la imagine al reclamantului”, se arată în motivarea instanței.

ADVERTISEMENT

Motivare: ”Chiar dacă nu a fost condamnat, Oprișan a fost cercetat pentru numeroase infracțiuni”

Pentru a dovedi că a fost denigrat, Oprișan a depus la dosar documente care arată că averea sa a fost verificată încă din anul 2002 și, de asemenea, a fost achitat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

Judecătorii au interpretat dovezile în favoarea lui Simion, considerându-le ”indicii” pe care s-au bazat afirmațiile sale.

ADVERTISEMENT

”Astfel, tribunalul reţine că susţinerile pârâtului vizând săvârşirea de către reclamant a unor infracţiuni în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Județean Vrancea sunt bazate pe o serie de indicii, întrucât chiar dacă nu a fost condamnat, a fost cercetat pentru numeroase infracţiuni în urma publicării unor articole în presa locală, respectiv a sesizărilor liderilor politici după cum s-a reţinut în considerentele ce preced, astfel că aceste afirmaţii au avut o bază factuală suficientă”, se mai arată în motivare.

Furtul care nu e întotdeauna furt

Magistrații mai spun că există două înțelesuri ale noțiunii de ”furt”: unul de infracțiune, altul desprins din ”vorbirea uzuală”, respectiv din deținerea unor bunuri nejustificate.

ADVERTISEMENT

”Trebuie subliniat că pârâtul nu a folosit noţiunea de „furt” prin raportare la definiţia infracţiunii din Codul penal, ci în înţelesul folosit în mod uzual în vorbirea curentă, respectiv deţinerea unor bunuri de o valoare nejustificată raportat la sumele obţinute din salarii”, au mai arătat magistrații de la Tribunalul București, în motivarea consultată de FANATIK.

Astfel, judecătorii spun că Simion avea tot dreptul să facă afirmații legate de situația financiară a fostului șef CJ Vrancea, mai ales în situația în care acesta ar putea candida pentru un nou mandat, în 2024.

George Simion, ”îndreptățit să avertizeze” despre averea lui Marian Oprișan

”În acest context, tribunalul apreciază că pârâtul era îndreptăţit să avertizeze publicul larg asupra consecinţelor reîntoarcerii reclamantului în funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Vrancea, prin aducerea la cunoştinţa lor a unor informaţii de interes public, precum deţinerea de către un om politic a unei averi nejustificate în raport de veniturile realizate.

Este adevărat că, prin folosirea unor expresii precum corupt, mafiot, hulpav, pârâtul a recurs la o anumită doză de exagerare, însă aceste afirmaţii constituie judecăţi de valoare, care au plecat chiar de la suspiciuni anterioare cu privire la caracterul licit al activităţii reclamantului ca funcţionar public, constituind declaraţii politice, iar CEDO a reţinut că libertatea de exprimare probează inclusiv informaţiile care ofensează sau şochează”, au mai arătat magistrații.

Și judecătorii se miră de banii familiei Oprișan

Un alt aspect concludent, în viziunea judecătorilor, este înregistrarea video depusă la dosar, în care Oprișan recunoaște public faptul că ”mama mea sunt eu”, recunoscând, astfel că bunurile sale au fost trecute pe numele părintelui său.

Aceștia admit că Simion ”este posibil să fi exagerat puțin” cu privire la valoarea proprietății, însă ”tribunalul constată că aceasta este totuși una impresionantă, de ordinul a peste 300.000 de euro, așa cum a recunoscut și reclamantul”. Din această perspectivă, Oprișan era obligat să justifice această sumă foarte mare de bani, mai arată motivarea instanței.

Afirmațiile lui Simion, pe fondul alegerilor din 2024

În concluzie, instanța a reținut că nu există o faptă ilicită a lui George Simion, postările acestuia reprezentând ”declarații politice” care au fost făcute în limitele libertății de exprimare.

”În ceea ce priveşte contextul în care au fost postate afirmaţiile, tribunalul constată că înregistrarea efectuată a fost lansată pe fondul unei eventuale întoarceri a reclamantului în funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Vrancea, date fiind alegerile locale care urmează să aibă loc în anul 2024.

Astfel, posibilitatea ca în anul viitor reclamantul să fie ales din nou în funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Vrancea, precum şi faptul deţinerii unei averi care nu se justifică prin raportare la întinderea veniturilor realizate de reclamant au creat contextul acestor critici ale pârâtului la adresa reclamantului”, au mai arătat judecătorii, potrivit FANATIK.

Procesul dintre Marian Oprișan și George Simion a fost soluționat într-o lună și jumătate, după doar două înfățișări. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Ce a spus George Simion despre Marian Oprișan

Afirmațiile făcute de George Simion, pentru care Marian Oprișan îi cerea 2,67 milione euro sunt:

„Aceasta este casa lui George Simion, pusă pe numele mamei lui, muncitoare într-o fabrica. Casele, că-s vreo 7, 8, una lângă alta, costă undeva la peste 3 milioane de uro. E un complex pe care un bugetar, fie el şi preşedinte de Consiliul Judeţean nu avea cum să îl dobândească legal, nici el, nici mama lui, cu toate că el în declaraţii publice spune „mama mea sunt eu”. Dincolo de acest zid impozant, în faţa căruia noi am mai protestat, este esenţa furtului României din ultimii 33 de ani”.

„Deși zona e bogată, toţi au plecat sa muncească prin Spania, Italia, Germania. Dar un lucru bun tot s-a întâmplat de când am protestat aici, că Oprișan n-a mai câştigat preşedinţia Consiliului Județean. Dar hulpavul îşi pregăteşte acum întoarcerea, ca să fure pentru el, pentru mama lui, pentru secretara pe care a luat-o de nevastă”.

Totodată, Oprișan a arătat că Simion i-a îndemnat pe susţinătorii săi, ca în 2024 să participe la alungarea „acestor clanuri mafiote”, spunând că „vom conta pe voi ca Marian Oprișan să nu mai câştige nici în Vrancea nici în altă parte, să nu-şi mai bată joc de interesele noastre”, a mai spus George Simion, potrivit datelor din dosar.

ADVERTISEMENT