News

Marile lanțuri de magazine ar putea funcționa după un nou program. Ce se va întâmpla în weekenduri

O schimbare majoră ar putea apărea în comerțul românesc. Supermarketurile ar avea un program diferit la sfârșit de săptămână
18.02.2024 | 17:39
Marile lanturi de magazine ar putea functiona dupa un nou program Ce se va intampla in weekenduri
Supermarketurile ar putea funcționa cu program redus în weekend, potrivit unui proiect de lege. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege prezentat în Parlamentul României propune o schimbare majoră în privința comerțului și prevede închiderea supermarketurilor în ziua de duminică chiar și relocarea lor în afara orașelor.

Supermarketurile ar putea avea un nou program

Inițiat de doi membri ai Partidului Național Liberal (PNL), proiectul legislativ are ca scop restricționarea accesului la marile magazine. Potrivit acestei propuneri, supermarketurile ar trebui să își suspende activitatea în zilele de duminică.

ADVERTISEMENT

Conform planului, doar piețele și magazinele mici ar rămâne deschise în timpul weekendului, iar marile magazine ar opera conform unui program săptămânal care se arată în proiectul de lege.

Acestea ar putea permite românilor să vină la cumpărături între orele 8:00 și 22:00, de luni până vineri, iar între 8:00 și 14:00 sâmbăta, și f în zilele de duminică să fie închise complet.

ADVERTISEMENT

Scopul acestei inițiative legislative este modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, având ca obiectiv principal reglementarea mai strictă a activității supermarketurilor.

Marile magazine ar putea fi mutate în afara zonelor urbane

În plus, proiectul propune relocarea marilor magazine în afara zonelor urbane, la o distanță minimă de cinci kilometri față de orașe. De asemenea, se sugerează că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români spații distincte pentru promovarea și vânzarea produselor românești, separate de produsele importate.

ADVERTISEMENT

Propunerile similare au mai fost făcute, dar au fost respinse de Parlament, însă unii susținători ai acestei schimbări consideră că aceasta ar putea avantaja magazinele mici și producătorii locali.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la potențialele confuzii care ar fi în rândul consumatorilor și la impactul asupra afacerilor construite pe baza modelului actual de funcționare a magazinelor.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează însă că această schimbare ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care publicul se raportează la cumpărături în weekend, mai ales că zilele de sâmbătă și duminică sunt cele mai aglomerate în magazine.

ADVERTISEMENT