News

Program redus pentru angajați. Ce lanț celebru de magazine introduce săptămâna cu 4 zile lucrătoare

Program mai scurt pentru angajații unui celebru lanț de magazine. Au fost introduși în săptămâna de lucru de patru zile.
14.01.2024 | 22:20
Program redus pentru angajati Ce lant celebru de magazine introduce saptamana cu 4 zile lucratoare
De ce au apelat angajatorii la această metodă de lucru. Sursa foto: pexels.com
ADVERTISEMENT

Un celebru lanț de magazine a redus programul de lucru al salariaților. Se va testa săptămâna de lucru de patru zile, în contextul în care cifra de afaceri a companiei este în scădere de câteva luni. De asemenea, și alte magazine au procedat la fel în ultima perioadă. Care au fost efectele?

Celebrul lanț de magazine care introduce săptămâna de lucru de patru zile

Totul are loc în Marea Britanie. Reprezentanții retailer-ului Asda vor să vadă cum vor mai funcționa lucrurile pentru companie, dacă angajații se vor prezenta la muncă doar 4 zile pe săptămână, respectiv dacă își va reveni cifra de afaceri. Aceasta se află pe o pantă descendentă de ceva timp.

ADVERTISEMENT

De altfel, din toamna lui 2023, din luna septembrie, se caută soluții pentru ca lanțul de supermarketuri Asda să funcționeze ca înainte, fără nicio problemă. Până în momentul de față, angajații care se bucură de săptămâna de lucru de 4 zile se declară mulțumiți de efecte.

”Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare. Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri. Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a spus pentru The Sun un purtător de cuvânt al companiei.

Același purtător de cuvânt a mai spus că Asda, pentru a-și încuraja salariații să fie mai productivi, le-a majorat salariile începând cu anul 2022. Pentru un astfel de demers, din bugetul firmei s-au investit 325 de milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

”Asda a investit, de asemenea, un total de 325 de milioane de lire sterline în creșterea salariilor atât pentru colegii din magazine, cât și pentru cei din logistică, începând cu 2022”, a mai precizat reprezentantul Asda.

Mișcarea celor de la Asda are loc la scurt timp după ce nume de magazine similare, din Regatul Unit, au introdus din 2023 săptămâna de lucru de patru zile. De altfel, începând cu iunie 2022, 61 de companii, din diferite industrii, din Marea Britanie, și-au redus programul cu 20%, pe parcursul a șase luni.

ADVERTISEMENT

Care pot fi efectele săptămânii de lucru de 4 zile

Care au fost rezultatele programului de muncă redus? Angajatorii din UK au observat că angajații veneau mai relaxați la serviciu, se implicau mai profund în atribuțiile lor, iar randamentul lor de lucru era unul de apreciat, comparativ cu orarul anterior.

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a testat și în România, dar până acum doar în corporații. Cei care au participat la studiu s-au declarat încântați de faptul că au petrecut mai mult timp cu familia sau pentru că au reușit să-și dedice mai mult timp pasiunilor.

”Avem timp să ne ocupăm de pasiunile noastre, de hobby-urile noastre și să ne încărcăm bateriile mai mult pentru a reveni la birou cu forțe proaspete”, a spus pentru Știrile Protv, Ovidiu Solcan, un angajat care este în câmpul muncii de două decenii.

ADVERTISEMENT