Vineri, în spațiul public au apărut informații conform cărora mărirea alocațiilor copiilor din 2021, programată a avea loc în august, nu s-ar mai produce.
În 2021, alocațiile de stat acordate copiilor au fost majorate în luna ianuarie cu 20%. Pe hârtie, o nouă creștere, cu aceeași valoare procentuală, era așteptată în iulie, plata efectivă a sumelor urmând să aibă loc în august.
Potrivit Antena 3, majorarea veniturilor elevilor, programată pentru jumătatea acestui an, ar urma să fie anulată, deși cei din USR o susțin. Mai mult, se pare că în coaliție ar fi izbucnit discuții aprinse pe această temă.
Despre acest subiect au vorbit, vineri după-amiază, și doi de parlamentari din cele două partide care alcătuiesc Coaliția de Guvernare: deputatul USR PLUS Cristina Prună și senatorul liberal Daniel Fenechiu.
Reprezentanta USR PLUS consideră că alocațiile trebuie să crească în acest an, întrucât copiii trebuie să primească drepturile care li se cuvin. În același timp, aceasta dezminte faptul că s-ar fi discutat în Coaliție despre acest subiect.
”Alocațiile trebuie să crească și copiii trebuie să profite de aceste sume care li se cuvin. Noi am spus că aceste alocații trebuie să crească în mod sustenabil. Ele au crescut cu 20% și acum trebuie să ne uităm la evoluțiile din lunile viitoare.
Parlamentul decide, dar discuțiile se iau după discuțiile în cadrul C. Orice majorarea trebuie să aibă o discuție tehnică.
Din câte știu, nu a avut loc o discuție pe subiectul acesta în Coaliție și nici la comisia de muncă din Parlament. Dacă se va constatat că această majorare este sustenabilă, atunci legea se va adopta. Dacă se va constata că nu sunt resurse financiare, atunci va trebui să facem o analiză”, a spus Prună la Digi24.
Dinspre PNL pozițiile sunt și mai sigure în ceea ce privește majorarea alocațiilor. Senatorul Daniel Fenechiu spune că Executivul condus de Florin Cîțu este obligat să crească alocațiilor, dat fiind faptul că există o lege în acest sens.
”Avem o lege care generează în sarcina Guvernului obligativitatea majorării. Pe de altă parte, avem o alocare bugetară, în care la buget este prinsă această etapizare de creștere.
Eu nu am nicio informație potrivit căreia nu ar avea loc această majorare”, a spus Daniel Fenechiu, pentru postul de știri citat.
Următoarea majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc peste două luni, în iulie 2021, când, teoretic, venitul ar creşte la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).