News

Marius Budăi, mesaj important pentru români: ce se întâmplă cu pensiile și salariile. Clarificări privind posibila înghețare

Marius Budăi anunță ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în perioada următoare. Ministrul muncii aduce clarificări despre o posibilă înghețare.
28.04.2023 | 23:02
Marius Budai mesaj important pentru romani ce se intampla cu pensiile si salariile Clarificari privind posibila inghetare
Anunț important despre pensiile și salariile românilor. Ministrul muncii: ”Nu vorbim de o înghețare”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În următoarea perioadă, statul nu va interveni la pensiile și salariile românilor. Aceste asigurări vin din partea ministrului muncii din Guvernul Ciucă, social-democratul Marius Budăi.

Anunț important despre pensiile și salariile românilor. Ministrul muncii: ”Nu vorbim de o înghețare”

Problemele uriașe cu deficitul bugetar au născut în ultimele săptămâni discuții despre posibile tăieri și înghețări de salarii. În vizor a fost în special sectorul public. Autoritățile vin cu mesaje liniștitoare.

ADVERTISEMENT

Vineri seara, Marius Budăi a anunțat ce se va întâmpla cu salariile și pensiile din România în perioada imediat următoare. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, ministrul muncii a fost întrebat ce se întâmplă cu veniturile oamenilor după această vacanță de 1 mai.

Din start, Marius Budăi a spus că ”nu vorbim de înghețarea salariilor”. Social-democratul dezvăluie că în sânul coaliție PNL-PSD-UDMR nu se vrea o revenire la o perioadă de tristă amintire pentru români, presărată cu tăieri de salarii și înghețări de pensii.

ADVERTISEMENT

Coaliția a decis și este clar că nu ne întoarcem la perioada când s-a dovedit că a fost o greșeală să tai din veniturile populației. Trebuie să continuăm măsurile echilibrate între măsurile sociale și economice, asta este calea dacă vrem să realizăm lucruri în România”, a spus Marius Budăi.

Ministrul muncii anunță ce se întâmplă cu pensiile speciale

Marius Budăi a fost întrebat și despre pensiile speciale. Legea acestor venituri s-a aflat în centrul discuțiilor și al criticilor de la nivel european în ultimele zile. Întrebat dacă vor exista modificări pentru pensiile speciale, ministrul muncii a spus că ”trebuie să ajungem la echitate socială”.

ADVERTISEMENT

Din cauza unor exagerări care s-au făcut în acest sistem de pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale am ajuns în această situație. Am interzis acel cumul de mai multe pensii speciale.

Astfel, s-a aliniat vechimea cu vechimea minimă pentru a accesa o indemnizație în serviciu. Dacă până acum ai stat patru ani într-un sistem să beneficiezi de o asemenea pensie, vreau să informez că în proiectul de lege care se află la Camera Deputaților în dezbatere, sunt cel puțin 15 ani necesari cu stagiul de minim din sistemul public de pensii”, a mai adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul muncii, Marius Budăi, trebuia să participe, miercuri, de la ora 11.30, în plenul Senatului, la Ora Guvernului. Acesta a fost invitat la propunerea grupului senatorial USR pentru a vorbi despre pensiile speciale. În final, oficialul nu s-a mai prezentat. Evenimentul a fost amânat pentru perioada 8-12 mai.

ADVERTISEMENT