News

Mărturie înfiorătoare a unei profesoare din Maroc. „Unul după altul, am şters 32 de nume. Sunt toţi morţi”. Ce fenomen straniu a apărut pe cer chiar înainte de cutremur

Apocalipsa în Maroc. Mărturii devastatoare ale unei profesoare care și-a găsit toată clasa ucisă de cutremur. „Am șters 32 de nume, sunt morți cu toții”
16.09.2023 | 17:57
Marturie infioratoare a unei profesoare din Maroc Unul dupa altul am sters 32 de nume Sunt toti morti Ce fenomen straniu a aparut pe cer chiar inainte de cutremur
Seismul de magnitudinea 6,8 a lăsat un bilanț uman și material îngrozitoare / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Cutremurul major care a lovit Marocul a ucis peste 2.900 de persoane și a rănit alte 5.600 de persoane. Seismul a provocat pagube majore în mai multe regiuni, în special rurale. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la aproximativ 71 km de Marrakech, în Ighil, o comună din inima Marelui Atlas, un lanț muntos care traversează regiunile centrale ale Marocului. Satele din jur au fost cele mai afectate de cutremur.

„Unde sunt copiii mei?”

Printre mărturiile după seismul de magnitudinea 6,8 se numără și cea a unei profesoare marocane, Nesreen Abu ElFadel, a cărei clasă a fost decimată de sinistru. Nesreen Abu ElFadel se afla în Marrakesh – dar Adaseel, satul de munte în care se aflau școala și elevii ei, era mai aproape de epicentru.

ADVERTISEMENT

Profesoara de limbă arabă și franceză s-a întors la Adaseel, unde a plecat în căutarea copiilor. Ea a descoperit că toți cei 32 – cu vârste cuprinse între șase și 12 ani – muriseră, scrie BBC.

„M-am dus în sat și am început să întreb de copiii mei: Unde este Somaya? Unde este Yussef? Unde este fata asta? Unde este băiatul acela?. Răspunsul a venit câteva ore mai târziu: Sunt toți morți”, a relatat femeia.

ADVERTISEMENT

„Am șters 32 de nume, sunt morți cu toții”

„Mi-am imaginat cum țineam în mână foaia de prezență a clasei mele și trăgeam o linie pe numele unui elev, unul după altul, până când am șters 32 de nume; acum sunt toți morți”, a declarat ea.

Acești copii se numără printre cei aproape 3.000 de oameni uciși de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Maroc, care a avut loc în seara zilei de 8 septembrie. Cele mai afectate zone au fost cele de la sud de Marrakesh, unde multe sate de munte au fost complet distruse. Adaseel a fost unul dintre aceste localități.

ADVERTISEMENT

Nesreen Abu ElFadel  și-a amintit cum a auzit despre ce i s-a întâmplat lui Khadija, o elevă în vârstă de șase ani. Salvatorii au găsit trupul copilei întins lângă fratele ei Mohamed și cele două surori ale sale, Mena și Hanan. Toți erau în patul lor – probabil dormind – în timpul cutremurului și toți mergeau la școala doamnei ElFadel.

„Khadija era preferata mea. Era foarte drăguță, inteligentă, activă și îi plăcea să cânte. Obișnuia să vină la mine acasă, iar mie îmi plăcea să o învăț și să vorbesc cu ea”.

ADVERTISEMENT

Și-a descris elevii ca fiind „îngeri”

Profesoara și-a descris elevii ca fiind „îngeri” și copii respectuoși și dornici să învețe. În ciuda faptului că se luptau cu sărăcia și cu o criză zdrobitoare a costului vieții, copiii și familiile lor considerau că mersul la școală este „cel mai important lucru din lume”. „Ultima noastră oră de curs a fost vineri seară, cu exact cinci ore înainte de cutremur”, a declarat ea.

„Învățam imnul național al Marocului și plănuisem să îl cântăm în fața întregii școli luni dimineața”. În ciuda vocii sale calme când făcea aceste declarații, profesoara suferit o traumă majoră.  „Nu dorm, sunt încă în stare de șoc”, a spus ea. „Oamenii mă consideră una dintre cei norocoși, dar nu știu cum pot continua să îmi trăiesc viața”.

Ea intenționează să își continue cariera în învățământ și speră ca autoritățile să reconstruiască școala din Adaseel – care s-a prăbușit în timpul cutremurului. În total, 530 de instituții de învățământ au fost avariate în diferite grade, inclusiv unele dintre ele s-au prăbușit complet sau au suferit daune structurale grave, potrivit declarațiilor oficiale.

„Poate că într-o zi, când vor reconstrui școala și vor fi reluate cursurile, vom putea să-i comemorăm pe cei 32 de copii și să spunem povestea lor”, a spus Nesreen Abu ElFadel.

Lumini misterioase pe cer

Fenomenele luminoase la care au asistat multe dintre victimele cutremurului care a zguduit  Marocul au fost deja semnalate în trecut. Oamenii de știință au avansat mai multe ipoteze pentru a le explica.

Cu toate acestea, nu este prima dată când sunt descrise evenimente luminoase asociate cu cutremurele. Ele sunt numite „lumini seismice”, un fenomen misterios care apare de secole în rapoartele despre cutremure.

Pe X (fostul Twitter), un internaut a distribuit  imagini de pe o cameră de supraveghere, înregistrate probabil în momentul cutremurului . Cu câteva secunde înainte de cutremur, pot fi văzute mai multe sclipiri de lumină albastră care străfulgerează cerul la orizont.

Nu este pentru prima dată când acest tip de lumină a fost observat în timpul unui cutremur. În Mexic, în timpul cutremurelor din 2017 și 2021, au fost observate halouri similare de culoare albastră și verde cu puțin timp înainte sau în timpul cutremurelor. Fenomenul a fost observat, de asemenea, la începutul acestui an, în timpul cutremurului puternic care a lovit Turcia și Siria.

Complotiștii acuză un program științific al SUA

Evident, și după seismul din Maroc, au fost invocate diferite teorii complotiste. Unii sunt convinși că aceste surse de lumină albăstruie sunt semnul prezenței OZN-urilor sau că cutremurul a fost provocat de acțiunea umană. De asemenea, mulți dau vina pe programul HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), care este în mod regulat pus în discuție după dezastrele naturale, scrie Le Parisien.

Acest proiect științific american, dezvoltat în anii ’90, are sediul la un observator din Alaska și utilizează emițătoare radio pentru a studia stratul superior al atmosferei, ionosfera. Susținătorii acestei teorii sunt convinși că există dispozitive HAARP ascunse peste tot în lume. În opinia lor, acestea sunt arme militare americane secrete, capabile să modifice clima și să provoace evenimente seismice și meteorologice.

În cazul cutremurului din Maroc, „ne aflăm pe o falie care a alunecat la aproximativ 30 de kilometri sub picioarele noastre. Nu este vorba de o perturbare a ionosferei care să interfereze cu adâncurile subterane și să declanșeze un cutremur”, explică Samuel Auclair, inginer specializat în risc seismic. Programul HAARP „nu poate fi, prin urmare, responsabil” pentru sursele de lumină observate, afirmă el.

Luminile albastre observate în Maroc ar putea fi pur și simplu manifestări ale unor „arcuri electrice” provocate de agitarea liniilor electrice de înaltă gtensiune. „Nu ar fi surprinzător dacă o perturbare a rețelei de electricitate în timpul cutremurului a dus la apariția unor scântei albastre”, spune Samuel Auclair.

Mai ales că acest lucru s-a mai întâmplat: în 2021, în Mexic, scânteile luminoase au fost provocate de explozia unui transformator electric, cerul albăstrui datorându-se reflexiei exploziei în nori, după cum a explicat la vremea respectivă Futura Sciences.

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: