News

Crește bilanțul cutremurului din Maroc. Seismele care au provocat cele mai multe morți în ultimii 25 de ani

Peste 2.400 de persoane au fost ucise în urma cutremurului care a lovit vineri Marocul. Care a fost seismul cu cei mai mulți morți din ultimul sfert de secol
11.09.2023 | 16:03
Creste bilantul cutremurului din Maroc Seismele care au provocat cele mai multe morti in ultimii 25 de ani
Autoritățile din Maroc se așteaptă ca numărul victimelor cutremurului să crească Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul care a lovit Marocul vineri seara a provocat moartea a aproape 2.500 de persoane, iar bilanțul victimelor se așteaptă să crească pe măsură ce salvatorii ajung în zonele muntoase îndepărtate afectate de seism.

Crește bilanțul cutremurului din Maroc

Mii de persoane au fost rănite în urma cutremurului care este cel mai puternic care a lovit centrul națiunii marocane în mai bine de un secol, iar epicentrul său nu a fost departe de popularul centru turistic și economic Marrakech. Cel puțin 2.497 de persoane au fost ucise în urma dezastrului și 2.476 au fost rănite, a anunțat presa de stat din Maroc.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a avut loc în jurul orei locale 23.11 (01.11, ora României). Epicentrul a fost localizat în lanțul muntos High Atlas, la aproximativ 72 de kilometri sud-vest de Marrakech, un oraș cu aproximativ 840.000 de locuitori. Impactul seismului a fost resimțit până la Casablanca, în nord.

Cutremurul a avut o magnitudine de 6,8, fiind clasificat ca “puternic”. De asemenea, a lovit la o adâncime relativ mică, ceea ce l-a făcut mai distructiv. Cutremurul a făcut cei mai mulți morți în Maroc din 1960, când un seism a ucis peste 12.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Cutremurele de această magnitudine în regiune sunt neobișnuite, potrivit US Geological Survey, dar nu sunt neașteptate. Acesta a precizat că nouă cutremure cu o magnitudine de 5 sau mai mare au lovit zona din 1900 până în prezent, dar niciunul dintre ele nu a avut o magnitudine mai mare de 6, relatează CNN.

Unde sunt cele mai mari pagube?

Potrivit OMS, peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech și în zonele învecinate. Siturile istorice au fost avariate, dar zonele cele mai afectate sunt cele mai apropiate de Munții Atlas.

ADVERTISEMENT

Martori oculari de la poalele munților au declarat că unele orașe sunt complet distruse, aproape toate casele dintr-o zonă a satului Asni fiind avariate.

Peste o mie de persoane au murit în provincia Al Haouz și peste 400 au pierit în orașul Taroudant din sud-vestul Marocului. Dimensiunea exactă a distrugerilor provocate de cutremur este încă în curs de stabilire.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii din serviciile de urgență au fost trimiși în regiunile afectate, în ciuda faptului că unele drumuri au fost avariate sau blocate de dărâmături. Unele sate izolate de la poalele muntelui sunt extrem de greu accesibile, iar operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare.

În Marrakech, unii locuitori și-au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică pe străzi, temându-se să se întoarcă la casele lor. Alții au fugit din oraș. Au fost emise alerte privind replici ale cutremurelor.

Guvernul marocan a declarat că a activat toate resursele disponibile pentru a face față cutremurului și a îndemnat oamenii să “evite panica”.

Regele Mohammed al VI-lea al Marocului a ordonat înființarea unei comisii de ajutorare pentru a distribui ajutoare supraviețuitorilor, inclusiv orfanilor și persoanelor care și-au pierdut casele în urma dezastrului. De asemenea, a declarat trei zile de doliu național și a ordonat moscheilor din întreaga țară să organizeze duminică la prânz rugăciuni funerare, cunoscute sub numele de rugăciuni “Janazah”, pentru cei uciși.

Cum a reacționat comunitatea internațională?

Mulți dintre liderii mondiali și-au exprimat condoleanțele și au oferit sprijin Marocului. Franța a activat un ajutor de urgență din fondurile guvernamentale locale pentru a contribui la operațiunile umanitare din regiunile afectate de cutremur.

O echipă spaniolă de căutare și salvare, formată din 56 de soldați și patru câini, a aterizat în Marrakech pentru a ajuta în urma cutremurului, potrivit Ministerului spaniol al Apărării.

Turcia, care a fost lovită de un cutremur devastator care a ucis zeci de mii de persoane la începutul acestui an, a declarat că este pregătită să trimită 265 de persoane și 1.000 de corturi în Maroc pentru a sprijini eforturile de ajutor.

Marea Britanie a declarat că a trimis în Maroc 60 de specialiști în căutare și salvare, inclusiv patru câini de căutare, echipamente de salvare și o echipă de evaluare medicală.

Algeria, care a rupt legăturile diplomatice cu Marocul în 2021 și și-a închis spațiul aerian pentru toate avioanele înregistrate în Maroc, a declarat că își va redeschide spațiul aerian pentru ajutorul umanitar și pentru zborurile medicale care merg spre și dinspre națiunea arabă.

Marocul ar putea accepta unele dintre ofertele de sprijin

Între timp, Societatea de Cruce Roșie din China a declarat luni că va trimite 200.000 de dolari în asistență umanitară de urgență în numerar către Semiluna Roșie marocană pentru a sprijini activitățile de salvare și de ajutor.

Organizația Națiunilor Unite și președintele american Joe Biden au declarat, de asemenea, că sunt gata să ofere asistență, iar Banca Mondială a declarat că a oferit țării “sprijinul său deplin”.

Numeroși alți lideri mondiali, inclusiv premierul indian Narendra Modi la G20, liderul chinez Xi Jinping, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, au transmis condoleanțe.

Regele Marocului a mulțumit Spaniei, Qatarului, Marii Britanii și Emiratelor Arabe Unite pentru trimiterea de ajutoare după cutremur, a relatat duminică postul public de televiziune al-Aoula.

Ministerul de Interne a anunțat că țara ar putea accepta și unele dintre celelalte oferte de sprijin pe care le-a primit “de la țări prietene”, în funcție de nevoile sale viitoare, se arată într-o declarație transmisă de radiodifuzorul de stat 2M.

Seismele care au provocat cele mai multe morți în ultimii 25 de ani

Sute de mii de persoane și-au pierdut viața în ultimul sfert de secol, în urma unor cutremure puternice. Cu jumătate de an înainte de tragedia produsă în Maroc, un cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit pe 6 februarie Turcia și Siria, ucigând peste 21.600 de persoane.

Peste 8.800 de persoane au murit după un cutremur cu magnitudine 7,8 produs pe 25 aprilie 2015 în Nepal. Cu doar patru ani înainte, pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0, produs în largul coastei de nord-est a Japoniei declanșează un tsunami, provocând moartea a peste 18.400 de persoane.

Haiti este în 12 ianuarie 2010 scena unui dezastru de proporții, după ce peste 100.000 de persoane sunt ucise de un cutremur cu magnitudinea 7,0. Guvernul a estimat un număr impresionant de 316.000 de morți, dar amploarea distrugerilor a făcut imposibilă o numărătoare exactă.

Zeci de mii de morți au fost înregistrați în China în 2008. Pe 12 mai, un cutremur cu magnitudinea 7,9 lovește estul provinciei Sichuan, provocând peste 87.500 de morți.

Peste 200.000 de morți după un seism în Indonezia

Cu doi ani mai devreme, tot în luna mai, pe 26 mai 2006 mai precis, peste 5.700 de persoane mor în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,3 care lovește insula Java din Indonezia.

Trei ani consecutivi au fost marcați de seisme care au lăsat în urmă zeci de mii de morți. În 8 octombrie 2005, un cutremur cu magnitudinea 7,6 ucide peste 80.000 de persoane în regiunea Kashmir din Pakistan.

Cu mai puțin de un an în urmă, pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1 în Indonezia declanșează un tsunami în Oceanul Indian, provocând moartea a aproximativ 230.000 de persoane într-o duzină de țări. Este seismul cu cel mai mare număr oficial de decese din ultimii 25 de ani.

Cu doar 12 luni mai devreme, în 26 decembrie 2003, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit sud-estul Iranului, provocând peste 20.000 de morți. Același număr de morți a fost cauzat de seismul cu magnitudinea 7,6 care a afectat în 26 ianuarie 2001 statul Gujarat, în India, provocând moartea a 20.000 de persoane.

Provincia Kocaeli din Turcia este afectată în 17 august 1999 de un cutremur cu magnitudinea 7,6 care a provocat moartea a aproximativ 18.000 de persoane.

ADVERTISEMENT