News

Mărturii terifiante ale românilor aflați în Atena, după incendiile din ultimele zile: ”Erau 45-48 de grade. Am crezut că murim”

Românii din Atena, mărturii terifiante după incendiile din ultimele zile. Situația din Capitala Greciei este extrem de dificilă.
04.08.2021 | 21:08
Marturii terifiante ale romanilor aflati in Atena dupa incendiile din ultimele zile Erau 4548 de grade Am crezut ca murim
ADVERTISEMENT

Locuitori din Capitala Greciei, Atena, trăiesc un adevărat coșmar în aceste zile. Incendii puternice au izbucnit în zonele împădurite din apropiere, iar aerul a devenit irespirabil, date fiind și temperaturile care trec de 40 de grade Celsius.

Românii stabiliți în metropola elenă descriu realitatea cruntă pe care sunt obligați să o înfrunte în aceste zile. Obligați să stea în case și rămași ore bune fără curent, aceștia spun că au trecut prin momente cumplite.

ADVERTISEMENT

Românii din Atena, mărturii terifiante după incendiile din ultimele zile

Autoritățile din Grecia au cerut locuitorilor Atenei să rămână în case, miercuri, după ce incendiile de pădure care au erupt în nordul orașului au acoperit cerul cu un strat gros de fum negru, relatează presa internațională.

O românca stabilită în Atena spune că ultimele ore au fost foarte dificile. Fără energie electrică și automat fără aer condiționat, femeia spune că noaptea trecută a fost una grea.

ADVERTISEMENT

”Aseară am fost nevoită să plec de acasă, mi-a fost teamă să înnoptez aici în casă, fumul fiind foarte dens, foarte toxic, dacă bate vântul îşi schimbă direcţia şi putea intra în casă şi nu am vrut să risc să stau cu copilul mic în casă, atât de aproape de pericol.

A fost oprit curentul vreo 2-3 ore, asta ne-a şi speriat tare, pentru că nu puteam deschide geamurile şi fără aer condiţionat nu se putea sta în casă”, spune Maria, românca din Atena, conform ȘtirileProTv.

ADVERTISEMENT

Potrivit conaționalei noastre, după lăsarea serii, aerul a devenit irespirabil. Aceasta chiar s-a temut pentru viața sa și a familiei.

”Începând cu ora 22 deja aerul era irespirabil, căldura 45-48 de grade, am crezut că murim cu uşile închis. Cine a avut aer condiţionat a supravieţuit într un fel sau altul, dar cine nu, foarte greu”.

ADVERTISEMENT

O altă româncă din Grecia descrie care sunt riscurile din Grecia în această perioadă dominată de secetă și caniculă. Aceasta spune că, din cauza lipsei ploilor, orice scânteie poate provoca incendii de proporții.

”E o secetă foarte mare aici şi iarba este uscată, inclusiv pădurile, foarte mulţi copaci sunt uscaţi şi o scânteie mică sau un muc de ţigară aruncat aiurea ar putea să fie o tragedie”, spune românca, conform aceleiași surse.

Mii de locuitori din Atena, evacuați din calea focului. Premierul Mitsotakis: ”Cea mai gravă caniculă din ultimii 30 de ani”

Mii de oameni au fost evacuați sau au fugit marți din casele lor situate în nordul Atenei, după ce un incendiu a ajuns în zonele rezidențiale, scrie Euronews.

Focul a trimis un imens nor de fum peste Atena și a provocat multiple evacuări lângă Tatoi, la 20 de kilometri de nordul Capitalei.

”Este un incendiu mare și va fi nevoie de multă muncă pentru a controla acest dezastru”, a declarat guvernatorul regional din Atena, George Patoulis, pentru televiziunea de stat ERT.

Incendiile s-au dezlănțuit și în alte părți ale Greciei. Au avut loc evacuări într-o zonă de coastă din regiunea sudică a Peloponezului, precum și pe insulele Evia și Kos, au spus autoritățile.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat, marți, că țara se ”confruntă cu cea mai gravă caniculă din 1987 încoace”. Valul de căldură din 1987 a ucis peste 1.100 de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: