News

Măsura luată de guvernul Ciolacu, care ajută peste un milion de familii. PSD: “Îi protejăm de întârzierile furnizorilor”

Emiterea cu întârziere a facturilor la energie de către furnizori i-a determinat pe social-democraţi să vină în sprijinul beneficiarilor cardurilor de energie.
31.03.2024 | 14:30
Masura luata de guvernul Ciolacu care ajuta peste un milion de familii PSD Ii protejam de intarzierile furnizorilor
Măsura luată de guvernul Marcel Ciolacu vine în sprijinul a peste un milion de români Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Termenul de valabilitate al cardurilor de energie trebuia să fie duminică, 31 martie, dar guvernul Marcel Ciolacu a luat decizia de a-l prelungi cu încă două luni, astfel că aceste carduri pot fi folosite până la data de 31 mai 2024.

Aproape trei milioane de gospodării au beneficiat de cardurile de energie, în 2023

Peste un milion de familii beficiază de acest ajutor, ele putând astfel să-și achite în continuare facturile la energie, cu ajutorul sumelor primite de la stat, până la sfârșitul primăverii.

ADVERTISEMENT

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, peste 2,8 milioane de gospodării au beneficiat de acest ajutor în anul 2023, fiecare familie vulnerabilă fiind sprijinită cu 1.400 de lei.

Decizia de prelungire cu două luni a valabilităţii cardurilor de energie a fost luată după ce mai mulţi români s-au plâns în ultima vreme, inclusiv pe rețelele de socializare, de faptul că furnizorii emit facturile cu mare întârziere, iar ei ar putea fi puși în situația de a nu mai putea folosi acest ajutor de la stat dacă s-ar păstra termenul limită de 31 martie 2024.

ADVERTISEMENT

“Acum, cardurile pot fi folosite pentru achitarea atât a facturilor curente, cât și a celor restante sau care urmează să fie emise de către furnizori înainte de sfârșitul lunii mai. Sunt evitate astfel situațiile des întâlnite în care facturile de energie aferente lunii ianuarie și februarie, de exemplu, și care sunt de regulă foarte mari, sunt emise în aprilie sau mai”, subliniază PSD, partid care a militat pentru prelungirea termenului de valabilitate al cardurilor.

De altfel, conform datelor oferite de Ministerul de Finanțe, peste un milion de români, beneficiari ai acestor carduri, nu au cheltuit toți banii disponibili, iar aproximativ 80% dintre ei au sume de peste 50 de lei.

ADVERTISEMENT

De subliniat că aceste carduri pot fi utilizate exclusiv pentru consumul de energie, numai la adresa de domiciliu a beneficiarului. Pe de altă parte, beneficiarii pot efectua mai multe plăți, către furnizori diferiți, până când soldul de pe card este epuizat.

Noua inițiativă socială, adoptată săptămâna aceasta, se înscrie într-un şir de măsuri pe care PSD le-a avut şi le are în vedere şi care urmăresc să-i protejeze pe românii vulnerabili, cu venituri mici.

ADVERTISEMENT

Social-democraţii au fost recent şi la baza iniţiativei de plafonare a prețurilor la energie, care a fost extinsă până în 2025, dar s-au implicat şi în acţiunile de limitare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază până la sfârșitul acestui an, dar şi în plafonarea tarifelor la polițele RCA, până la finalul lunii iunie 2024.

ADVERTISEMENT