News

Guvernul Ciolacu va continua schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. “Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la casnic, din Europa”

Guvernul Ciolacu, vești importante despre schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. Ce spune Marcel Ciolacu?
15.12.2023 | 18:03
Guvernul Ciolacu va continua schema de compensare si plafonare a preturilor la energie Cred ca avem cele mai mici preturi cel putin la casnic din Europa
Guvernul Ciolacu va continua schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. Foto gov.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul Ciolacu va continua schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, potrivit unei declarații a premierului. Aflat la Caransebeș, liderul Executivului a spus că au fost făcute modificări importante privind bugetul pe 2024.

Guvernul Ciolacu va continua schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie

Astfel, în urma ședinței de Guvern, care s-a finalizat joi noaptea, în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pe anul viitor, s-a decis ca la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru prima lună din 2024.

ADVERTISEMENT

„Noi am terminat şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte. Am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie. Ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a transmis premierul Ciolacu, potrivit News.ro.

Totodată, Marcel Ciolacu a spus că vor fi continuate compensările și anul viitor. El a ținut să precizeze că, cel mai probabil, România are cele mai mici prețuri la energie din Europa, la casnic. ”Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la casnic, din Europa, la acest moment”, a adăugat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor și Infrastructurii s-au aflat, vineri, la Caransebeș. Aici a fost semnat contractul pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Caransebeș-Lugoj. Cu acest prilej, premierul a vorbit și despre modernizarea căilor ferate din România, prin PNRR.

Peste 950 de kilometri de cale ferată vor fi modernizați

Potrivit șefului Guvernului, prin fondurile atrase prin PNRR ar urma să fie refăcuți peste 950 de kilometri de cale ferată. Ultimele contractări de fonduri ar urma să fie semnate de ministrul Transporturilor, chiar săptămâna viitoare, înainte Crăciun.

ADVERTISEMENT

„Trebuie o atenţie deosebită şi la modernizarea căilor ferate. Și-aici, ca şi la CNAIR, (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.red.) are o echipă foarte bună. Din câte ştiu eu, din PNRR, deci, cu alte cuvinte, cu execuţie până în anul 2026, sunt peste 950 de kilometri de cale ferată în modernizare prin PNRR, (…) numai bani europeni.

Şi tot din câte cunosc eu, săptămâna viitoare domnul ministru o să semneze ultimele contractări pe aceşti 950 de kilometri. Cu alte cuvinte, primul capitol închis total, contractat pe PNRR, este acoperirea de modernizare de căi ferate”, a mai spus șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Premierul a avut cuvinte de laudă atât pentru Sorin Grindeanu, cât și pentru ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Ciolacu spune că echipa ministrului Cîciu a trimis spre Comisia Europeană Cererea de plată numărul 3, în valoare de 2,7 miliarde euro. Aceștia vor ajunge în țară în 2024.

 

ADVERTISEMENT