News

Medic vâlcean, condamnat pentru ucidere din culpă. Victima a intrat în șoc anafilactic din cauza unui medicament

01.04.2021 | 15:09
Medic valcean condamnat pentru ucidere din culpa Victima a intrat in soc anafilactic din cauza unui medicament
ADVERTISEMENT

Claudia Niță, medic specialist al Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea, a fost condamnată la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare într-un dosar ce vizează săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Fapta de care este acuzată datează din martie 2017. Concret, o pacientă ce suferea de astm bronșic a intrat în șoc anafilactic și a murit la scurt timp după ce i-a fost administrat Algifen, deși în fișa de internare se specifica foarte clar că este alergică la Algocalmin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, controversatul medic a fost condamnat la muncă în folosul comunității, fie în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, fie la o grădiniță din oraș și obligat să achite familiei îndoliate despăgubiri în valoare de 125.000 de euro. Trebuie spus, însă, că sentința nu este definitivă.

Medic de la UPU Vâlcea, condamnat pentru ucidere din culpă

Algifen, medicamentul administrat persoanei respective – soția unui preot din Râmnicu Vâlcea – are la bază metamizolul sodic, aceeași substanță activă pe care o regăsim și la Algocalmin.

ADVERTISEMENT

De altfel, la Consiliul de Etică al Spitalului Judeţean au fost depuse în ultimii ani mai multe reclamaţii din partea unor pacienţi sau aparţinători nemulţumiţi de comportamentul medicului Claudia Niță.

Condamnă pe inculpata Niţă Claudia Maria la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Dispune suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani.

ADVERTISEMENT

Instituie în sarcina inculpatei respectarea, pe durata termenului de supraveghere, a următoarelor măsuri de supraveghere:

  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta;
  • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  •  să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • să comunice Serviciului de Probaţiune schimbarea locului de muncă
  • să comunice Serviciului de Probaţiune informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă
ADVERTISEMENT

Impune inculpatei să execute următoarea obligaţie: pe durata termenului de supraveghere: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele două entităţi: Arhiepiscopia Râmnicului – Centrul Eparhial sau Grădiniţa cu orar prelungit Ostroveni 3 Râmnicu Vâlcea”, se arată în minuta instanței.

De asemenea, s-a stabilit că rudele pacientei trebuie să primească despăgubiri în valoare totală de 125.000 de euro. Sentința poate fi atacată în apel, în termen de 10 zile.

ADVERTISEMENT
Tags: