News

Medicament interzis în UE, administrat pacienților cu coronavirus internaţi la Institutul ”Matei Balș”

27.10.2020 | 13:40
Medicament interzis in UE administrat pacientilor cu coronavirus internati la Institutul Matei Bals
ADVERTISEMENT

Un medicament produs în Rusia, dar care nu a fost autorizat în Uniunea Europeană, se regăsește printre tratamentele care le sunt administrate bolnavilor de COVID-19 din România.

Numit Arbidol (Umifenovir), produsul este folosit pentru tratarea pacienților internați la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, dar și la unități medicale din Iași.

ADVERTISEMENT

Medicamentul a fost utilizat deși nu a avut nici un fel de autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului, arată instituția, conform celor de la Newsweek.

Un medicament anti coronavirus, utilizat la Matei Balș fără autorizație

Unul dintre medicamentele primite de pacienții cu coronavirus în România este Arbidol. În ciuda faptului că este interzis în Uniunea Europeană, acesta este menționat într-un protocol aprobat de Ministerul Sănătății. De altfel, atât Adrian Streinu-Cercel, cât și Virgil Musta susțin că medicamentul e bun.

ADVERTISEMENT

În opoziție, Agenția Națională a Medicamentului consideră că, pentru Arbidol nu a fost depusă nicio cerere de import, astfel că utilizarea acestuia a fost și este în afara legilor UE.

”Medicamentele utilizate în tratamentul pacienților cu COVID-19, care nu sunt autorizate de punere pe piața în Romania, pot fi aduse pe baza unei autorizații de nevoi speciale în acord cu OMS nr. 85/2013 cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Legat de medicamentul Arbidol (Umifenovir), nu a fost depusă nicio cerere de obținere ANS”, precizează Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), răspunzând la o solicitare a Newsweek România pe această temă.

În aceste condiții, Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă folosirea acestui medicament pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, menționând că Arbidol nu este ”sigur și eficient”.

ADVERTISEMENT

Poziția celor de la Mate Balș, unde Arbidol este administrat

Managerul Institutului ”Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a precizat pentru sursa citată că medicamentul, care a fost o donație, s-a terminat și, în consecință, nu mai este administrat. Streinu-Cercel a precizat însă că, deși nu există studii care să-i ateste eficiența, efectele favorabile au putut fi constatate cu ochiul liber de medici.

Medicul a mai spus că Arbidol se administrează pacienților cu simptome ușoare și medii, cu rezultate acceptabile, ca și la Remdesivir, respectiv îmbunătățire văzând cu ochii cam la 30% din cei care folosesc, dar e în funcție de severitatea bolii la fiecare pacient în parte.

Lista medicamentelor anti COVID permise în România:

  • 1. HYDROXYCHLOROQUINE SULPHATE TABLETS, USP 200 mg (SULFAT DE HIDROXICLOROCHINA 200 mg comprimate filmate), conţinând sulfat de hidroxiclorochină, în cantitate de 21.000 cutii (cutie x flacon cu 100 comprimate filmate),
  • 2. LOPINAVIR AND RITONAVIR TABLETS USP 200 mg/50mg (Lopinavir/Ritonavir 200 mg/50mg comprimate filmate), conţinând lopinavir/ritonavir, în cantitate de 16.667 cutii (cutie x flacon cu 120 comprimate filmate),
  • 3. FAVIPIRAVIR TABLETS 200 mg – FluGuard (FAVIPIRAVIR 200 mg comprimate filmate), conţinând favipiravir, în cantitate de 15.400 cutii (cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate filmate)” (sursa: NewsWeek)
ADVERTISEMENT