News

Medicamentele de pe piața românească s-au scumpit cu 50%. Ce pastile dispar din farmacii

Medicamentele uzuale de pe piața românească s-au scumpit chiar și cu 50%, astfel că banalul sirop de tuse pentru copii sau medicamentele pentru digestie costă mult mai mult.
21.06.2022 | 16:58
Medicamentele de pe piata romaneasca sau scumpit cu 50 Ce pastile dispar din farmacii
Medicamentele se scumpesc cu 50% în România. Unele pot să dispară. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Producătorii de medicamente dau vina pe taxe pentru aceste scumpiri. Din păcate pentru consumatorul de rând, există un risc real ca mai multe medicamente să dispară de pe piață.

Medicamentele s-au scumpit în România cu 50%

”Vorbim de medicamentele fără prescripție medicală. Producătorii au întâmpinat creșteri au toate materialele folosite în producția medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Materiile prime care crescut între 20-60%, a crescut transportul cu 300% din Asia către România a materiilor prime”, a explicat Simona Cocoș, presedinte Asociaţia Productorilor de Medicamente Generice în România, potrivit Antena 3.

O altă problemă e reprezentată de faptul că prețul medicamentelor este reglementat. Astfel, medicamentele cu preț considerat „mic”, care variază între 5-20 lei, ar putea să dispară definitiv de pe piața din România.

ADVERTISEMENT

”Producătorii au întâmpinat probleme majore pentru că prețul medicamentelor este fix este reglementat de ministerul Sănătății și în plus față de prețul care este cel mai mic din Europa producătorii plătesc o altă taxă de 28% pentru pastilele compensate.

Aproape toate medicamentele au prețul crescut. Pericolul cel mai mare este să dispară anumite medicamente ieftine de pe piață. Nu vor mai fi aduse în România din motive comerciale.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate de creșterea de preț sunt medicamentele cu preț mic între 5-50 lei. Cei mai afectați vor fi pacienții cronici care sunt nevoiți să ia medicamente zilnic”, a completat Simona Cocoș.

Potrivit panorama.ro, un român scoate din buzunar 19 lei în loc de 7 pentru o cutie de ibuprofen, un medicament banal.

ADVERTISEMENT

Lista scumpirilor mai cuprinde medicamente precum Brufen, No Spa, Paduden, Fasconal, Bixtonim, Carmol Flu Frecție, Parasinus, Stodal, Grintuss sau Prospan. În medie medicamentele s-au scumpit cu 50%, însă în cazul Brufen scumpirea e de 157%. Medicamentul costa 7 lei, iar acum oamenii sunt nevoiți să scoată 18 lei pentru o cutie, potrivit sursei citate.

Pe fondul inflației și crizei de la nivel mondial, cauzate de pandemie și războiul din Ucraina, românii trebuie să se aștepte la noi scumpiri ale medicamentelor, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT