News

Medicul Adrian Marinescu liniștește turiștii după alerta privind bacteria E.coli. Care ar fi, de fapt, adevăratul risc pe litoral

Medicul Adrian Marinescu spune că nu bacteria E.coli este o problemă gravă pe litoral. Care ar fi, de fapt, adevăratul risc pentru turiști.
17.07.2023 | 23:45
Medicul Adrian Marinescu linisteste turistii dupa alerta privind bacteria Ecoli Care ar fi de fapt adevaratul risc pe litoral
Adrian Marinescu, mesaj pentru turiști după anunțul privind bacteria E.coli: ”Riscul mai mare e de toxiinfecții alimentare”. Sursa foto: mateibals.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adevărata problemă de pe litoralul românesc al Mării Negre nu este bacteria E.coli, spune medicul Adrian Marinescu. Care ar fi, de fapt, realul risc pentru turiști.

Adrian Marinescu, mesaj pentru turiști după anunțul privind bacteria E.coli: ”Riscul mai mare e de toxiinfecții alimentare”

A fost alertă de E.coli pe litoralul românesc. O serie de măsurători efectuate de autorități, în două dintre cele mai populare stațiuni românești, au relevat prezența ridicată a bacteriei Escherichia Coli, în apa mării.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, specialiștii liniștesc populația. Luni, Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța, a spus că în ciuda valorilor foarte mari, nu este cazul să fie luate măsuri speciale.

Adrian Marinescu, un cunoscut medic infecționist, transmite un mesaj similar. Acesta afirmă că oamenii nu trebuie să-și facă griji și, de asemenea, să nu renunţe la concedii. El semnalează un alt risc real existent în această perioadă pe litoral: toxiinfecţia alimentară.

ADVERTISEMENT

Doctorul dezvăluie că la Institutul Matei Balş unde își desfășoară activitatea s-a înregistrat o creștere cu cel puțin 50% în ultima lună a infecțiilor digestive. ”Oamenii ar trebui să fie liniștiți. Discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen. Nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic.

Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri”, a declarat medicul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, sfaturi pentru populație

Același Adrian Marinescu a mai punctat faptul că oamenii ar trebui să fie atenți mai mult la ce mănâncă sau de unde mănâncă în perioada concediilor, pentru a evita infecțiile digestive.

”Dacă tot vorbim de bacterii, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cronice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT

În opinia specialistului, turiștii trebuie să respecte mai multe reguli. El afirmă că, la fel ca în pandemie, prevenția este importantă. ”Prevenția este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinilor de câte ori e nevoie. Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT