News

Mediul privat critică noile taxe anunțate de Guvern. „Riscă să genereze noi dezechilibre”

Oamenii de afaceri consideră că statul trebuie să limiteze risipa și să „acționeze responsabil în administrarea banilor publici”.
04.08.2023 | 14:55
Mediul privat critica noile taxe anuntate de Guvern Risca sa genereze noi dezechilibre
Mediul privat critică noile taxe anunțate de Guvern. colaj Fanatik/ sursa foto: Forbes.ro/ Hepta
ADVERTISEMENT

Mediul privat critică noile taxe anunțate de Guvern. În contextul informațiilor privind noile măsuri fiscale care ar putea fi introduse de coaliția de guvernare, pentru a acoperi deficitul bugetar, afaceriștii au reacționat.

Mediul privat critică noile taxe anunțate de Guvern

Astfel, Coaliția pentru dezvoltarea României a transmis un comunicat de presă, vineri. Oamenii de afaceri atrag atenția asupra riscului care va apărea în urma acestei decizii. Mai exact, susțin că impunerea măsurilor fiscale ar putea crea noi dezechilibre în economia țării.

ADVERTISEMENT

Totodată, aceștia susțin că statul trebuie să limiteze risipa și să „acționeze responsabil în administrarea banilor publici”, se arată în comunicatul de presă, potrivit Hot News.

Mediul privat vine și cu anumite propuneri, printre acestea aflându-se restructurarea companiilor de stat care acumulează pierderi și datorii, digitalizarea și profesionalizarea sistemului administrativ și revizuirea legii salarizării.

ADVERTISEMENT

„În același timp, România nu mai poate amâna recuperarea decalajului uriaș în colectarea taxelor. În continuare avem cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35%. Fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasați la bugetul de stat”, transmite mediul de afaceri.

Florin Pogonaru: „Ne vom găsi în aceeași situație și o nouă presiune fiscală va fi resimțită”

Coaliția pentru Dezvoltarea României susține că regimul cheltuielilor de sponsorizare nu ar trebui schimbat. De asemenea, recomandă coaliției de guvernare să examineze cheltuielile publice, dar și să găsească metode de scădere a lor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oamenii de afaceri spun că schimbările politicilor publice ar trebui să se facă trasparent. În acest sens, mediul privat solicită consultări „reale cu toate părțile interesate”.

„Din păcate, măsurile de ajustare fiscală pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivație nevoia de reașezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile. Ci nevoia de a acoperi prin măsuri spontane și insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste măsuri nu sunt încadrate într-o strategie macroeconomică de substanță pe un orizont de timp mai lung, în corelație cu un plan de limitare a risipei bugetare și de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom găsi în aceeași situație și o nouă presiune fiscală va fi resimțită în principal de mediul privat.” a declarat, Florin Pogonaru, Președinte AOAR și Coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României, potrivit Hot News.

 

 

ADVERTISEMENT