Chiar dacă se află după gratii, departe de familii, deținuții din România au parte de sărbători destul de apropiate de normal, cel puțin din perspectiva alimentației.
De Crăciun, condamnații din România au parte și ei de un meniu special, în acord cu tradițiile.
De pe masa acestora nu lipsesc mâncărurile care se află la ordinea zilei în această perioadă. Vorbim aici de sarmale, friptura de porc și delicioșii cozonaci.
La primele ore ale zilei, deținuții primesc pate de porc sau pasăre și toba. Micul dejun este administrat în funcție de religie.
Apoi, la prânz, pe masa celor aflați în spatele gratiilor găsim ciorbe variate, de la cele de porc și vită până la cele de pui. Felul de bază este reprezentate de tradiționalele sarmale, iar la desert vin cozonacii.
Cina este și ea extrem de atrăgătoare. Friptura de porc sau pui la cuptor, asortată cu piureul de cartofi încheie o zi de sărbătoare. Iată cum arată meniul complet, conforma informațiilor primite de publicația Libertatea de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP):
Micul dejun: ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc sau de pasăre și tobă (în funcție de regim și religie).
Prânz: ciorbă de porc, de pui sau de vită (în funcție de regim și religie), sarmale sau varză a la Cluj, cozonac și apă minerală.
Cină: piure de cartofi cu friptură de porc sau de pui la cuptor, salată și un măr (în funcție de regim și religie).
Conform datelor furnizate de autorități și publicate în acest an de Europa Liberă, suma zilnică alocată de la buget pentru un deținut este de 232 de lei.
Aici sunt incluse cheltuielile cu personalul care-l păzește, bunurile și serviciile pe care le folosește deținutul precum și investițiile care se fac în sistemul penitenciar. Asta înseamnă un cost total pe an/deținut de aproximativ 84.705 de lei.
Potrivit ANP, costul mediu lunar/persoană privată de libertate raportat la bugetul total alocat în 2020 a fost în sumă de 6.050 de lei. În același timp, costul mediu lunar/persoană privată de libertate raportat la bugetul alocat pentru cheltuieli de personal în 2020 a fost de 5.043 de lei.
Potrivit acelorași date, mâncarea unui deținut pe o zi costă aproximativ 5 lei. În spitale, hrana unui pacient costă 12 lei/zi.