News

Deținuți de la Penitenciarul Botoșani, prinși când făceau rachiu în toaleta celulei. Au folosit o instalație artizanală

Doi deținuți de la Penitenciarul Botoșani au fost prinși de paznici în timp ce făceau rachiu în toaleta celulei. Au fost dați de gol de mirosul puternic degajat în urma fermentării
01.12.2021 | 19:16
Detinuti de la Penitenciarul Botosani prinsi cand faceau rachiu in toaleta celulei Au folosit o instalatie artizanala
Doi deținuți de la Penitenciarul Botoșani au fost prinși în timp ce produceau rachiu în toaleta celulei. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Privarea de libertate nu reprezintă o piedică în calea persoanelor încarcerate care posedă o imaginație debordantă. Este și cazul a doi deținuți de la Penitenciarul Botoșani care au fost prinși de gardieni în momentul în care făceau rachiu în toaleta celulei.

Deținuți de la Penitenciarul Botoșani, rachiu în toaleta celulei

Fie că se află în libertate, fie că sunt încarcerați, românii sunt extrem de inventivi. Drept dovadă, doi bărbați care mai aveau de stat în spatele gratiilor s-au apucat să facă rachiu chiar în închisoare. Dorul de casă și de gustul acestei băuturi au fost, probabil, motorul activității inedite.

ADVERTISEMENT

Deținuții încercau să producă singuri rachiu cu ajutorul unei instalații artizanale. Bărbații foloseau în acest proces dulciuri și produse pe bază de fructe, pe care le achiziționau de la magazinul închisorii.

Procesul prin care cei doi produceau rachiu era destul de simplu. Aceștia foloseau o găleată de 10 litri, în care puneau fructele și produsele pe bază de zahăr pentru a le lăsa la fermentat.

ADVERTISEMENT

După câteva zile, acopereau recipientul cu o folie de plastic și foloseau un fierbător electric pentru a aduce compoziția la punctul de fierbere. La finalul procesului, deținuții colectau vaporii care rămâneau pe folia de plastic.

Planurile deținuților, dejucate de paznici

Deținuții ar fi produs rachiu în continuare dacă nu erau gardienii care să le strice planurile. Totul părea să meargă bine, iar invenția le-ar fi adus ceva alcool. Nu s-au gândit însă că mirosul degajat de la alimentele fermentate îi va da de gol.

ADVERTISEMENT

În timp ce se aflau în timpul programului, angajații închisorii au simțit un iz de alcool. Și-au dat seama că ceva este în neregulă și au făcut imediat verificări. Intrați în celula celor doi bărbați, paznicii au descoperit că în celula celor doi bărbați se aflau aproximativ cinci kg de amestecuri fermentate.

Având în vedere că astfel de acțiuni sunt interzise conform regulamentului închisorii, deținuții au fost trimiși în fața Comisiei de disciplină, să răspundă pentru fapta lor. Aceștia au fost sancționați disciplinar, fiindu-le suspendat dreptul de a mai primi vizite pe o durată de trei luni. De asemenea, cei doi au pierdut orice șansă de a mai fi eliberați condiționat.

ADVERTISEMENT

Cei doi bărbați au susținut că lucrurile de care sunt acuzați nu sunt adevărate. Ba mai mult, inventivitatea lor a ieșit la iveală și în timpul audierilor, când au fost nevoiți să ofere explicații. Unul dintre ei a spus că făceau ceai, însă celălalt a declarat că în găleată era, de fapt, compot.

Cazul nu este singular. În trecut au mai existat tentative ale deținuților de a produce alcool, tot în Penitenciarul Botoșani.

În 2019, un alt bărbat care își executa pedeapsa în această închisoare a fost prins de paznici cu mai multe recipiente în care fermenta fructe, pentru a-și face rachiu. Și în cazul respectiv, tot mirosul degajat de compoziție a fost cel care l-a dat de gol.

Dorințele deținuților

Alcoolul nu este singurul lucru pentru care deținuții ar încălca orice regulă.

Lucrul pe care oamenii încarcerați și-l doresc cel mai mult este libertatea. De asemenea, pofta de fast-food poate să fie extrem de mare pentru cei care petrec ceva timp în închisoare. Cazul petrecut în luna iulie din acest an când doi deținuți dintr-o închisoare suedeză au sechestrat doi gardieni, cerând un elicopter și 20 de cutii cu pizza în schimbul eliberării acestoradovedește acest lucru.

Și atunci, la fel ca acum, deținuții nu au primit chiar tot ce își doreau. Au primit cele 20 de cutii de pizza, pe care le-au mâncat însă tot în închisoare deoarece nu au fost eliberați.

 

ADVERTISEMENT