News

Mesaj tranșant al pompierilor la trecerea dintre ani. „Renunțați la petarde și arficii, nu riscați pentru câteva secunde”

Pompierii le cer românilor să lase petardele și artificiile. „Nu deveniți victime și nu-i puneți în pericol pe ceilalți!”
28.12.2023 | 13:51
Mesaj transant al pompierilor la trecerea dintre ani Renuntati la petarde si arficii nu riscati pentru cateva secunde
„Renunțați la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice”, este mesajul pompierilor la sfârșit de an / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face și în acest sfârșit de an un apel către populație să renunțe la petarde, artificii și alte materiale pirotehnice periculoase.

Distracția care te poate aduce la spital

La fiecare sfârșit de an în România începe „distracția” aruncării cu petarde: pe străzi, de la balcon, în locuri aglomerate – mai peste tot unde se poate.

ADVERTISEMENT

Cvartalele răsună de exploziile substanțelor pirotehnice, de alarmele declanșate ale mașinilor, în timp ce camerele de gardă ale spitalelor răsună de vaietele celor care se rănesc manipulând aceste dispozitive pirotehnice – sau de cele ale victimelor lor.

Pentru animalele de companie, zgomotul petardelor și artificiilor este o adevărată traumă. Și la acest sfârșit de an, IGSU le cere românilor să renunțe la acest obicei periculos.

ADVERTISEMENT

„Nu vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție”

„Renunțați la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice! NU permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii! Toate aceste acțiuni se pot întoarce împotriva celor care le folosesc! Nu deveniți victime și nu-i puneți în pericol pe ceilalți!. Pentru că mijloacele pirotehnice sunt folosite cu predilecție în această perioadă a anului, gândiți-vă întotdeauna la consecințe! NU vă riscați sănătatea pentru doar câteva secunde de distracție”, se arată în mesajul IGSU.

Pompierii spun că este important ca cetățenii să conștietizeze pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte, pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite. „Folosiți doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii este foarte periculoasă”.

ADVERTISEMENT

„Nu aprindeți artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire”.

5.000 de pompieri, în misiune la trecerea dintre ani

Inspectoratul a mai informat că, la trecerea dintre ani, 5.000 de pompieri care folosesc 3.800 de mijloace tehnice vor fi în misiuni pentru servicii de urgență.

ADVERTISEMENT

„În afara acestor măsuri extrem de importante pentru siguranța fiecăruia dintre noi, în perioada premergătoare trecerii dintre ani și pe tot parcursul acesteia, aproape 5.000 de pompieri care încadrează peste 3.800 de mijloace tehnice vor asigura, zilnic, misiunile pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții”.

540 de echipaje vor răspunde la urgențele medicale

Pompierii mai preciează că răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul celor peste 540 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, ambulanțe pentru transport neonatologic, precum și autospeciale de descarcerare.

„De asemenea, pentru menținerea climatului de siguranță pentru participanți, IGSU a dispus unităților subordonate alocarea de resurse și tehnică specifică de intervenție în proximitatea locurilor unde se organizează activități cultural-artistice cu public numeros, pentru preîntâmpinarea și gestionarea cu eficiență a potențialelor situații de urgență.

Totodată, pentru furnizarea răspunsului prompt în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice care pot fi prognozate în perioada următoare, pompierii salvatori sunt pregătiți să intervină în sprijinul autorităților și cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte înregistrate.

Conlucrarea cu autoritățile administrației publice centrale și locale este una permanentă pentru facilitatea interoperabilității si a intervenției în sistem integrat în cazul manifestării diferitelor tipuri de risc.

În domeniul preventiv, pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, încă de la debutul sezonului rece, inspectorii de prevenire au derulat controale la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sărbătorilor de iarnă, precum și în zonele unde s-au desfășurat sau se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice acestei perioade. Acțiunile vor continua pe întreaga perioadă a iernii.

Recomandările formulate permanent de noi și comunicate în spațiul public sunt măsuri simple, la îndemâna oricui, care port salva vieți și bunuri atunci când o situație de urgență se produce!”

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților