News

Mesajul Ministerului Culturii la moartea lui Mitică Popescu: „Prezența sa inconfundabilă a dat interpretări de mare valoare”

Ministerul Culturii a publicat un mesaj în care elogiază activitatea marelui actor Mitică Popescu despre care spune că „a dat scenei românești interpretări de mare valoare.”
03.01.2023 | 19:28
Mesajul Ministerului Culturii la moartea lui Mitica Popescu Prezenta sa inconfundabila a dat interpretari de mare valoare
Mitică Popescu în 2013, la decernarea premiilor Gopo/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-un mesaj dat publicității la scurtă vreme după anunțarea decesului actorului Mitică Popescu, Ministerul Culturii elogiază activitatea acestuia în cadrul teatrului și cinematografiei românești, existând și o referință la emisiunea TV pe care a realizat-o către sfârșitul vieții, „De-ale lui Mitică”.

„Personajele pe care le-a intepretat au căpătat o identitate specifică”

Prezentăm integral mesajul Ministerului Culturii:

Încă o veste tristă pentru cultura românească! Astăzi, 3 ianuarie 2023, a plecat dintre noi iubitul actor de film, radio, teatru și televiziune, Mitică Popescu. Prezența sa inconfundabilă, elegantă și puternică totodată, a dat scenei românești interpretări de mare valoare. De la “De ce trag clopotele, Mitică?”, la “Moromeții” sau “Cel mai iubit dintre pământeni”, personajele pe care le-a interpretat au căpătat o identitate specifică și o voce care le-au făcut vizibile și apreciate de public și de specialiști.

ADVERTISEMENT

În televiziune, emisiunea sa “De-ale lui Mitică” a reușit ani la rând să surprindă cu umor, uneori amar, viața românilor, cu bune și cu rele. Actor la Teatrul Mic din București cea mai parte a carierei sale, a primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

La data de 13 decembrie 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

ADVERTISEMENT

Actorul Mitică Popescu a murit, marți, la vârsta de 86 de ani, cauza fiind problemele cardiace de care suferea de mai multă vreme.

Decesul a survenit la Spitalul Elias din București, unde actorul fusese internat încă din ultimele zile ale anului trecut.

ADVERTISEMENT

A fost internat în Spitalul Elias în data de 27 decembrie, iar situaţia medicală s-a agravat în data de 30 decembrie”, au declarat reprezentanţi ai spitalului care au precizat că starea sa s-a agravat pe fondul „comorbidităților multiple” de care suferea.

Mitică Popescu s-a născut la București, pe 2 decembrie 1936 și absolvit în anul 1976 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București. Debutul a avut loc în 1973, la Teatrul Mic din Capitală, cu piesa „Philadelphia ești a mea”.

ADVERTISEMENT