News

Metoda ”a murit într-un accident” face victime și în online. Avertismentul poliției

Cele mai vechi metode de înșelătorie au prins din nou avânt, după ce au fost transferate în mediul online și fac din nou victime.
06.08.2023 | 13:23
Metoda a murit intrun accident face victime si in online Avertismentul politiei
Metoda ”accidentul” s-a mutat în mediul online și face noi victime / Foto: Hepta / Poliția Română
ADVERTISEMENT

Bazate pe provocarea unor stări emoționale puternice și pe reacții pripite, metodele de înșelătorie par să fi rămas la fel de eficiente, în ciuda faptului că unele dintre acestea sunt folosite de mulți ani.

Cel mai important sfat: nu intra în panică

Poliția Capitalei atrage atenția asupra unora din mesajele false care circulă pe platformele sociale, și în care utilizatorii sunt anunțați că le-a decedat o persoană dragă și sunt invitați să acceseze un link.

ADVERTISEMENT

”Mesajele false, capcane în mediul online! “Tocmai a murit”, este unul dintre mesajele false care circulă pe rețelele de socializare.

Dacă îți apare acest mesaj pe pagina ta de socializare, orice ai face nu intra în panică. Este vorba de un mesaj fals. Nu da click pe link-ul din descriere.

ADVERTISEMENT

Dacă totuși ai accesat link-ul din descrierea postării respective, nu instala programe sau aplicații. Și cel mai important, nu furniza datele tale personale.

Și, anunță persoana de pe contul căreia s-a postat respectivul anunț, pe un canal diferit de comunicare. Navighează în siguranță.”, se arată într-un mesaj postat pe contul oficial al Poliției Capitalei.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă ești anunțat că ești anchetat penal

În paralel, o altă metodă extrem de folosită în mediul online este cea în care victimele sunt anunțate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, pe motiv că au accesat site-uri în care sunt prezentate imagini cu caracter sexual ce implică persoane minore.

Pentru a scăpa de acuzații, victimele trebuie să achite o sumă de bani cu titlu de așa-zisă amendă penală. Plata trebuie făcută într-un termen foarte scurt, pentru evitarea unor proceduri judiciare și chiar a arestului preventiv.

ADVERTISEMENT

Metoda este cunoscută drept ”government impersonation scams”, iar IGPR a transmis încă de anul trecut o avertizare.

Poliția Română recomandă să nu se răspundă unor astfel de mailuri și nici să fie accesate eventuale linkuri sau atașamente. În cazul în care ați fost victima unei înșelătorii online, trebuie să va adresați celei mai apropiate secții de poliție.

ADVERTISEMENT
Tags: