News

Metoda “Accidentul” a ajuns la nivelul următor. Cum sunt țepuiți pensionarii la telefon

Metoda ”Accidentul” a ajuns faimoasă în Europa, iar acum hoții se folosesc de Inteligența Artificială pentru a induce în eroare pensionarii naivi.
24.09.2023 | 17:55
Metoda Accidentul a ajuns la nivelul urmator Cum sunt tepuiti pensionarii la telefon
Metoda “Accidentul” a ajuns la nivelul următor. Foto: bzb.ro
ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu o țin minte, metoda ”Accidentul” presupune ca o persoană vulnerabilă și naivă, de obicei un bătrân, să fie sunată de un infractor care se dă drept nepot, fiu, fiică sau orice altă rudă. Se inventează o poveste lacrimogenă, cum ar fi un accident grav, și victimei i se cer de urgență mulți bani, fie pentru avocat, fie pentru doctor.

Metoda “Accidentul” a ajuns la nivelul următor

Până acum hoții se foloseau de talentul lor atunci când imitau vocile rudelor, însă acum Inteligența Artificială le permite să imite aproape perfect vocea unei persoane, astfel că victimele sunt aproape sigure. Poliția germană a prezentat cazul pensionarei Martina Bischoff, din Muhlhausen.

ADVERTISEMENT

Conform Bild, femeia în vârstă de 66 de ani a fost sunată de cineva care se dădea drept fiica sa. ”Mamă, mamă, am făcut un accident și am nevoie de ajutor”, s-a plâns o voce la telefon. Știind că fiica sa e în comă, pensionara a închis telefonul în nas, fiind convinsă că e vorba despre o simplă eroare.

După ce a răspuns a doua oară la telefon, de această dată vorbea cu nepoata ei de 14 ani, care ar trebui să fie la școală. În discuție a intervenit inclusiv un polițist, pentru credibilitate. ”Pentru ca nepoata mea să nu fie nevoită să meargă la închisoare, mi-a cerut urgent 75.000 de euro. Nu aveam atâția bani, m-a întrebat dacă pot să vând repede ceva”, a povestit Martina Bischoff pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

În acest caz pensionara nu a căzut în capcană și a sunat rapid la Poliție, pentru că și-a dat seama că are de-a face cu infractori de cea mai joasă speță. Doar că, recunoaște Martina, vocea auzită la telefon semăna leit cu cea a fiicei sau a nepoatei, lucru care a pus-o pe gânduri.

”Puteam să jur că era vocea nepoatei mele. Aș dori să-i avertizez și pe alții despre această nouă înșelătorie!”, a transmis femeia. Polițiștii au constatat că infractorii folosesc ”un software bazat pe inteligența artificială, iar acum s-au perfecționat și imită vocile unor oameni reali. Sunt suficiente doar câteva fraze din videoclipurile private încărcate pe rețelele de socializare precum TikTok”, au explicat oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Așadar, infractorii au nevoie doar de câteva videoclipuri încărcate pe Tik Tok pentru a fura identitatea și vocea persoanei vizate, după care planul este pus în acțiune și sunt vânați bunicii sau părinții mai în vârstă. De obicei infractorii sunt deja închiși după gratii și acționează din închisori, așa cum se întâmplă și în România.

Poliția Română a transmis un mesaj în urmă cu mai multe luni prin care le explica oamenilor ce să facă pentru a nu ajunge victimă a infractorilor. ”ATENŢIE: Dacă primiţi un telefon de la un binevoitor care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:

ADVERTISEMENT

NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!”, au explicat polițiștii. Oamenii sunt sfătuiți să sune de urgență o rudă pentru a se asigura că de fapt persoana respectivă nu a pățit nimic, după care să sune la Poliție.

ADVERTISEMENT