Life

Metoda prin care îți dai seama dacă legumele din piață sunt din grădina vânzătorului și nu din Turcia sau Grecia. Ce trebuie să faci

Metoda prin care poți verifica dacă legumele din piață sunt din grădina vânzătorului și nu din alte țări. Ce să faci atunci când mergi la cumpărături.
09.06.2023 | 10:56
Metoda prin care iti dai seama daca legumele din piata sunt din gradina vanzatorului si nu din Turcia sau Grecia Ce trebuie sa faci
Cum dai seama dacă legumele din piață sunt din grădina vânzătorului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O producătoare a dezvăluit metoda prin care poți vedea dacă legumele din piață provin din grădina vânzătorului și nu din alte țări. Există producători care vând marfă din Turcia sau Grecia, susținând că produsele sunt românești.

Metoda prin care îți dai seama dacă legumele din piață sunt din grădina vânzătorului și nu din Turcia sau Grecia

În general, oamenii preferă să cumpere legumele și fructele de la piață, mai ales vara, când sunt foarte multe care provin din România. Cu toate acestea, nu toți sunt siguri de proveniența lor și nu au garanția că acestea sunt de la producători români sau din alte țări, cum ar fi Turcia sau Grecia.

ADVERTISEMENT

O locație unde mulți își fac cumpărăturile este Piața centrală din Craiova, unde tarabele sunt pline. Un producător din Dăbuleni vinde legume de sezon, cum ar fi roșii cu 10 lei și castraveți cu 6 lei.

Producătorul a spus că nu ar cumpăra vreodată legume sau fructe de oriunde, mai ales că există controale. “Nu ştiţi în ce condiţii cumpăraţi. Pe când, la noi vine protecţia consumatorului, ia probe, vin rezultatele”, a declarat acesta pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în piață este greu să faci diferența dintre producătorii autentici de cei care aduc marfa importantă, pe care o vinde ca fiind românească. O vânzătoare de verdețuri a dezvăluit, totuși, cum ne putem da seama de acest lucru. Femeia a sus că producătorii vor avea mereu afișate datele de identificare, la un loc vizibil, conform sursei menționate.

Amenzi mari pentru vânzătorii fără autorizație

În sudul județului Dolj se află bazinul legumicol, iar în afara orașului sunt tot felul de tarabe cu fructe și legume. Prețurile sunt la fel ca cele din piață, iar negustorii au explicat de ce produsele nu sunt mai ieftine.

ADVERTISEMENT

“Acuma ne iasă puţine, cu o lădiţă, e benzina scumpă şi la o lădiţă de roşii ce să? Plăteşti taxă la masă, mai mănânci şi un covrig”, a spus o vânzătoare. Femeia are certificat de producător și consideră că acest lucru este de ajuns.

Conform legii, femeia trebuie să-și vândă produsele în locuri autorizate și să afișeze informații despre proveniența acestora, precum și desăre data recoltării și calitatea legumelor de la tarabă.

ADVERTISEMENT

Un alt producător vinde legume din grădina sa, însă aduce pepeni din Grecia, deoarece ai lui încă nu sunt copți de acum. Legumele au prețuri decente, chiar mai mici decât în piață.

“Cartofii 3 lei, castraveţii 4 lei, roşiile 6, 7. Oh, în sfârşit găsim şi noi un producător care le dă mai ieftin decât pe piaţă. Păi le dăm, că noi nu prea avem cumpărători”, a explicat bărbatul.

Vânzătorul a oferit soluții pentru cei care nu cred că marfa a provine din România. Acesta a spus că un producător își poate invita clienții la solar pentru a-și culege singuri legumele, asta dacă nu are nimic să le ascundă.

Cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului recomandă să nu cumpărăm fructe și legume de oriunde. Produsele depozitate în soare se degradează destul de repede, așa că pot deveni nesigure. Vânzătorii care își vând pe stradă fructele și legumele și nu au autorizație pot primi amenzi de până la 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților