News

Microplastice detectate în carnea, laptele și sângele animalelor de fermă. Anunțul cercetătorilor

Oamenii de știință au identificat microplastice în diverse produse din supermarket și fermele olandeze, însă impactul asupra sănătății umane e necunoscut.
08.07.2022 | 13:55
Microplastice detectate in carnea laptele si sangele animalelor de ferma Anuntul cercetatorilor
Animalele de fermă au sângele contaminat cu microplastice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit The Guardian, contaminarea cu microplastic a fost raportată pentru prima dată la carnea de vită și porc, precum și în sângele vacilor și porcilor din ferme.

Microplastice în sângele și laptele animalelor

Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) din Țările de Jos au descoperit particulele în trei sferturi din carne și produse lactate testate și fiecare probă de sânge în studiul lor pilot.

ADVERTISEMENT

Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, aceasta fiind o probabilă explicație pentru această situație. Cercetătorii VUA au raportat microplastice în sângele uman pentru prima dată în martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători în jurul corpului și se pot depune în organe.

Impactul asupra sănătății umane sau a animalelor de fermă este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticele provoacă daune celulelor umane din laborator și se știe deja că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și provoacă milioane de decese timpurii pe an. De asemenea, se știe că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastice.

ADVERTISEMENT

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele au contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Se știa deja că oamenii consumă particulele minuscule prin hrană și apă, precum și prin respirație.

”Când măsurați sângele, aflați doza absorbită din toate căile de expunere diferite: aer, apă, alimente”, a spus dr. Heather Leslie de la VUA. ”Deci este foarte interesant pentru că îți spune imediat ce pătrunde în râul vieții”, a completat specialistul.

ADVERTISEMENT

Studiul pilot a fost realizat pentru a evalua dacă microplasticele sunt prezente în animalele de fermă, carne și produse lactate. ”Ar trebui să acționeze ca un impuls pentru a explora în continuare întreaga sferă de expunere și orice riscuri care pot fi asociate cu aceasta”, a transmis Leslie.

Oamenii de știință au testat 12 mostre de sânge de vacă și 12 de sânge de porc și au găsit microplastice în toate, inclusiv polietilenă și polistiren. Cele 25 de mostre de lapte au inclus lapte din cutii de supermarket, rezervoare de lapte din ferme și muls manual. Optsprezece dintre probe, inclusiv cel puțin unul de fiecare tip, conțineau microplastice.

ADVERTISEMENT

Șapte din cele opt mostre de carne de vită și cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost contaminate. ”Rămâne necunoscut dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport. Animalele de fermă și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplasticele au fost raportate în laptele achiziționat în Elveția în 2021 și în laptele de fermă în Franța.

Maria Westerbos de la Plastic Soup Foundation, care a comandat cercetarea, a declarat: ”Cu microplasticele prezente în hrana animalelor, nu este surprinzător că o majoritate clară a produselor din carne și lactate testate conțineau microplastice. Trebuie să scăpăm urgent de plastic din hrana animalelor pentru a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor”.

ADVERTISEMENT