Life

Mihai Mărgineanu, acuzat de un scriitor că i-ar fi furat versurile pentru o melodie: “Rușine!” Reacția cântărețului

Mihai Mărgineanu a fost acuzat de către un scriitor că i-ar fi furat versurile pentru o melodie. Cântărețul a reacționat și a explicat care este situația.
15.07.2022 | 07:09
Mihai Margineanu acuzat de un scriitor ca iar fi furat versurile pentru o melodie Rusine Reactia cantaretului
Mihai Mărgineanu, acuzat de un scriitor că i-ar fi furat versurile pentru o melodie. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mihai Mărgineanu este acuzat de către un scriitor că i-ar fi furat versurile. Este vorba despre melodia “Dor de tată”, ale cărei versuri i-ar aparține, de fapt, lui Traian Calancia.

Mihai Mărgineanu, acuzat de un scriitor că i-ar fi furat versurile pentru o melodie

Actorul din serialul Las Fierbinți a dat de înțeles, în cadrul podcast-ului găzduit de Pepe, că el ar fi scris versurile melodiei respective. Cântărețul a mai spus că a plâns în momentul în care a scris piesa.

ADVERTISEMENT

“Eu, când am făcut acest cântec, m-am sculat la 3 dimineața. Când ajungeam la ultima strofă pe care o scrisesem, m-a bușit plânsul.”, a declarat Mihai Mărgineanu în podcast-ul lui Pepe, de pe canalul său de YouTube.

Scriitorul Traian Calancia a reacționat și susține că versurile melodiei interpretate de Mihai Mărgineanu îi aparțin.

ADVERTISEMENT

Acesta este deranjat de afirmațiile pe care le-a făcut cântărețul și îl acuză că și-ar fi asumat versurile poeziei sale, “Evoluție”.

De asemenea, scriitorul spune că Mihai Mărgineanu ar fi trebuit să-i ceară acordul scris pentru a cânta aceste versuri.

ADVERTISEMENT

“Sunt profund dezamăgit și afectat de tupeul domnului Mărgineanu de a-și însuși un text care nu-i aparține. Totuși lumea trebuie să știe adevărul.

Ce nu știe el este faptul că poezia constituie libretul unei rate cu care domnul Cărbunescu a câștigat un premiu și o mențiune la niște concursuri, poezia este în repertoriul cantautorului Zoltan Octavian Butuc și al unei interprete din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Cei care o cântă au verificat autenticitatea ei și au acordul meu scris, prin autoritatea muzicală românească. Rușine domnului Mărgineanu!”, a fost mesajul lui Traian Calancia, scrie bzi.ro.

Traian Calancia a scris poezia “Evoluție” în anul 2001, care face parte din volumul de versuri “În grădina lui Dumnezeu”, publicat la editura Axa în același an.

Scriitorul a înregistrat poeziile la Uniunea Scriitorilor din România, astfel că pot fi percepute taxe pentru drepturile de autor, în baza Număr Standard Internațional al Cărții (International Standard Book Number – ISBN).

Reacția lui Mihai Mărgineanu

După acuzațiile lansate de Traian Calancia, Mihai Mărgineanu a reacționat și susține că este vorba despre o “încurcătură”.

Artistul susține că s-a referit la linia melodică și la ultimele două strofe ale melodiei “Dor de tată”. În plus, vedeta de la Pro TV susține că a crezut că poezia îi aparține lui Marin Sorescu și nu lui Traian Calancia.

Titlul poeziei “Evoluție” este folosit de ambii scriitori, dar textele sunt diferite. Confuzia ar fi fost dată de titlu.

Actorul din Las Fierbinți a mai spus că va încerca să rezolve această situație și că nu a găsit pe internet prea multe informații despre poezie, motiv pentru care a crezut că a fost scrisă de Marin Sorescu și a apărut post-mortem.

“A fost o eroare! Poezia este prezentată de mine ca fiind a lui Marin Sorescu. Peste tot, pe internet, apare că este a lui Marin Sorescu. Am fost contactat, cu câteva zile în urmă, de fiul domnului Calancia și am lămurit situația. S-a înțeles greșit. (…)

Eu am făcut o mică adnotare, din partea mea. Am adăugat 2 mici strofe, este singurul meu aport la text, dar linia melodică este scrisă de mine. E foarte posibil să fi fost informat eronat, voi încerca să remediez.”, a explicat Mihai Mărgineanu.

Mihai Mărgineanu vrea să se întâlnească cu familia lui Traian Calancia în luna august, atunci când va veni la Iași. Mai mult, actorul își dorește să-i cunoască pe membrii familiei și să creeze o relație de prietenie, în ciuda acestei neînțelegeri legate de versurile melodiei respective.

Actorul din Las Fierbinți are o nouă pasiune

În urmă cu câteva luni, Mihai Mărgineanu a dezvăluit care este noua sa pasiune. Cântărețul era îngrozit de zborul cu avionul, însă a reușit să-și învingă teama și să devină pilot comercial. 

Actorul s-a dus la Școala de Aviație Comercială de la Tuzla, acolo unde i s-a deschis o nouă lume și unde a întâlnit oameni incredibili.

“După ce am luat PPL – prima licență către ATPL (airline transport pilot licence) – mi-am dat seama că nu mă voi mai opri din învățat până nu se termină tot învățatul de pe lume.”, a declarat acesta pentru VIVA.

Artistul nu a vrut să lucreze cu nicio companie aeriană pentru a nu fi nevoit să renunțe la muzică și actorie, dar a ales să devină F.I. (Flight Instructor).

ADVERTISEMENT