News

Mii de români, opriți la granița Marii Britanii în 2021. Controalele s-au intensificat de la ieșirea din UE

De când Marea Britanie a ieșit din UE, controalele la frontieră s-au intensificat. Potrivit statisticilor, mii de români au fost opriți la granița Regatului Unit în 2021
11.01.2022 | 15:34
Mii de romani opriti la granita Marii Britanii in 2021 Controalele sau intensificat de la iesirea din UE
Mii de români au fost oprite la granița Marii Britanii, în anul 2021. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mii de români au fost opriți la granița Regatului Unit al Marii Britanii în anul 2021, potrivit statisticilor. Numărul persoanelor care nu au fost lăsate să intre în țară a crescut considerabil de la ieșirea țării din UE, când au fost intensificate controalele.

Mii de români, opriți la granița Marii Britanii în 2021. Controale intensificate, de la ieșirea din UE

Numărul cetățenilor europeni opriți la granița Marii Britanii în 2021 a crescut considerabil comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

ADVERTISEMENT

Dacă în 2020 aproximativ o mie de persoane au fost împiedicate să intre în Regatul Unit, după ieșirea țării din Uniunea Europeană, situația a început să se schimbe destul de mult.

Controalele la graniță au fost intensificate, iar numărul celor care nu au fost lăsați să intre în țară a fost, în 2021, de zece ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

ADVERTISEMENT

Mai precis, peste 12 mii de cetățeni UE au întâmpinat probleme în momentul în care au vrut să intre în Marea Britanie. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt români.

De ce au fost intensificate controalele la granița Marii Britanii

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, controalele la graniță au fost înăsprite. Mii de cetățeni europeni au fost afectați de aceste măsuri.

ADVERTISEMENT

Peste 56% din persoanele oprite la granițe sunt români. Apoi, pe locul al doilea în acest top se află bulgarii, cu 10%, urmați de cetățenii polonezi, cu 7%.

Potrivit firmei de avocatură City Bates Wells, citate de City A.M., numărul cetățenilor europeni opriți la graniță a urcat la 5.266 în al treilea trimestru al anului trecut, față de 3.955 în trimestrul precedent.

ADVERTISEMENT

Aceste opriri au loc în cazul în care oficialii de la frontieră bănuiesc că un cetățean european vrea să intre în Regatul Unit pentru a lucra, însă fără să dețină statutul de imigrare relevant.

ADVERTISEMENT

Avocata Chetal Patel a explicat că, în urma analizării cifrelor, se poate vedea că cetățenii UE din țările Europei de Est au avut parte de verificări mai ample comparativ cu celelelate naționalițăti din Europa.

“În ochii legii, toți cetățenii UE ar trebui tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectați în mod disproporționat, indică faptul că ar putea avea loc o anumită profilare”, a precizat aceasta.

Avocata a mai spus și faptul că aceste cifre reprezintă un aspect negativ care poate afecta reputația internațională a Marii Britanii.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS