News

Ministerul Educației a anunțat care trebuie să fie numărul maxim de copii într-o clasă. Schimbări importante

Sunt anunțate schimbări importante în ceea ce privește organizarea claselor de elevi și copii în învățământul din România.
21.09.2023 | 14:43
Ministerul Educatiei a anuntat care trebuie sa fie numarul maxim de copii intro clasa Schimbari importante
Ministerul Educației a anunțat care trebuie să fie numărul maxim de copii într-o clasă. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a anunțat care trebuie să fie numărul maxim de copii într-o clasă, începând cu noul an școlar. Vor fi făcute schimbări importante în învățământ, în acest sens, referitor la numărul locurilor la grădinițe, creșe sau licee.

Numărul maxim de copii într-o clasă. Anunț de la Ministerul Educației

În ceea ce privește nivelul antepreșcolar, grupa mică poate fi formată în medie din șapte copii, dar nu mai puțin de cinci sau mai mult de nouă. În grupa mijlocie pot fi minim 8 copii, dar nu mai mult de 15.

ADVERTISEMENT

Grupa mare va fi formată din cel puțin opt copii și cel mult 20. De asemenea, în cazul nivelului preșcolar, o grupă va fi formată în medie din 15 copii. Însă, nu vor fi mai puțin de 10 sau peste 20 de micuți.

La învățământul primar vorbim de un număr de minim 10 elevi și maxim 22. În privința învățământului gimnazial, o clasă va fi formată din cel puțin 10 copii, dar nu mai mult de 26, arată datele publicate de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Totodată, în învățământul sportiv și de artă vorbim de un număr de 8 elevi, cel puțin, iar cel mult pot fi înscriși 24 într-o clasă. În învățământul liceal, inclusiv dual, clasele vor fi create din minim 15 elevi și cel mult 26, față de cât era prevăzut anterior.

Vor fi primiți cel mult doi copii peste numărul maxim, cu aprobare de la minister

Schimbările se vor aplica din noul an școlar, 2024-2025. „Efectivele de antepreşcolari, preşcolari şi elevi din formaţiunile de studiu deja constituite la data intrării în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 rămân aceleași până la finalizarea nivelului de învăţământ, anunță ME.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ministerul Educației precizează că în cazul nivelului antepreșcolar și preșcolar, pot fi primiți cel mult doi copii peste numărul maxim. Însă, unitățile de învățământ vor avea nevoie de aprobare de la Ministerul Educației.

„Pentru cazurile în care se solicită depăşirea cu peste 2 antepreșcolari/preșcolari/elevi a numărului maxim, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei.”, informează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Școlile vor fi nevoite să trimită inspectoratelor școlare mai multe documente în cazul în care solicită creșterea numărului de copii sau elevi într-o clasă. Este vorba de următoarele documente:

  • „cererea formulată de unitatea de învățământ
  • hotărârea consiliului de administrație
  • procesul verbal al ședinței consiliului de administrație
  • descrierea completă a situației excepționale
  • date referitoare la numărul de grupe/clase existente aferente anului de studiu pentru care se realizează solicitarea. Numărul de copii/elevi existenți în fiecare grupă/clasă, în conformitate cu informațiile înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului de România (SIIIR). Capacitatea fiecărei săli de grupă/clasă
  • cererea motivată a părintelui/reprezentatului legal, dacă aceasta este baza solicitării unității de învățământ”, spune ME.
ADVERTISEMENT