News

Ministerul Educației, amendat cu 10.000 de lei pentru că a eliminat o bursă de ajutor social

Ministerul Educației a fost amendat de CNCD cu 10.000 de lei pentru că a eliminat o bursă de ajutor social destinată elevilor de la țară.
16.11.2022 | 22:38
Ministerul Educatiei amendat cu 10000 de lei pentru ca a eliminat o bursa de ajutor social
Elevii din mediul rural au rămas fără bursă socială. Foto: Stiri ONG
ADVERTISEMENT

Bursa era acordată elevilor care învață într-o unitate școlară situată într-o altă localitate față de cea de domiciliu.

Amendă de 10.000 de lei pentru Ministerul Educației

“Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1).

ADVERTISEMENT

Se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educaţiei Naţionale, se stabileşte un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, a precizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, opt la număr, a celor prezenți. Sancțiunea a fost stabilită ulterior cu 5 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cel care a decis să elimine bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceul în altă localitate a fost Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al educației. Important de reținut, Cîmpeanu își justifica demersul prin faptul că există foarte multe cazuri în care se abuza de această bursă și banii ajungeau la copii care provin din familii bogate.

“Reprezentanţii politicianismului care solicită să primească burse sociale şi toţi elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că, locuind în proximitatea marilor oraşe, învaţă în licee din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflaţi cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educaţiei nu poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, explica ministrul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, inclusiv Avocatul Poporului a criticat dur eliminarea burselor sociale, considerând această decizie ”surprinzătoare” și ”nedreaptă”.

”Prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată”, transmitea printr-un comunicat de presă, în luna septembrie, Avocatului Poporului.

ADVERTISEMENT