News

Ministerul Educației, despre cei 8.500 de elevi repetenți care primesc burse de merit. „Orice medie e un progres”

Ce spune Ministerul Educației despre acordarea burselor de merit. 8.500 de elevi repetenți vor primi 450 de lei pe lună.
01.11.2023 | 21:42
Ministerul Educatiei despre cei 8500 de elevi repetenti care primesc burse de merit Orice medie e un progres
Ministerul Educației, despre cei 8.500 de elevi repetenți care primesc burse de merit. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației, despre cei 8.500 de elevi repetenți care primesc burse de merit. Miercuri, 1 noiembrie, oficialii au anunțat că 500.000 de elevi din România vor beneficia de aceste burse, în anul școlar 2023-2024.

Ministerul Educației, despre cei 8.500 de elevi repetenți care primesc burse de merit

Dintre aceștia, 8.000 au avut medii între 1 și 5. Situația surprinzătoare are loc în urma ordinului ministrului Educației. Acesta prevede ca bursele de merit să ajungă la primii 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere.

ADVERTISEMENT

Decizia Ministerului Educației a stârnit un val de reacții din partea elevilor, părinților, dar și din partea profesorilor. De altfel, premierul Marcel Ciolacu spune că această situație „nu poate fi acceptată”. ”Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a spus premierul, după o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Mai exact, 158 de elevi din România, cu medii între 1 și 2 primesc acest ajutor financiar. Alți 700 de copii cu medii cuprinse între 2 și 3 primesc bursele. 2.500 de elevi au medii între 3 și 4 și 5.200, între 4 și 5.

ADVERTISEMENT

„Obiectivele burselor de merit vizează stimularea învăţării individuale”

În urma reacțiilor, Ministerul Educației a spus că va încerca să găsească noi modalități pentru a modifica criteriile de acordare a burselor de merit. Însă, a precizat că „orice medie este un progres”.

Reprezentanții instituției susțin că, raportat la numărul total, bursele de merit pentru medii sub nota 5 semnifică 1,84%. De asemenea, 82,78% dintre acestea sunt primite de elevii care au medii cuprinse între 8 și 10.

ADVERTISEMENT

Bursele de merit au crescut de la 200 de lei la 450 de lei pe lună și sunt acordate pe parcursul întregului an. Totodată, Ministerul Educației a transmis care este scopul acordării acestor burse.

„Obiectivele burselor de merit vizează stimularea învăţării individuale, încurajarea unei competiţii constructive în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu din România.

ADVERTISEMENT

Reducerea disparităţilor sociale, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite. Atât la examenele naţionale, cât şi la testările internaţionale”, a transmis Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT