News

Ministerul Mediului, găsit vinovat pentru moartea unui cioban din Vrancea. Familia va primi peste 100.000 de euro

Ministerul Mediului și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură trebuie să plătească despăgubiri pentru familia unui bărbat ucis de un urs, în Vrancea.
03.10.2023 | 18:23
Ministerul Mediului gasit vinovat pentru moartea unui cioban din Vrancea Familia va primi peste 100000 de euro
Un bărbat din Vrancea a fost ucis de un urs, în mai 2019 / Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anul 2019, Costică Telegaru, un bărbat din satul vrâncean Livezile, a mers să curețe o fâneață pe care o deținea într-o zonă denumită Pomii Găinoaiei (la marginea unei păduri) și nu s-a mai întors. Soția l-a sunat în mod repetat pe telefonul mobil și, pentru că nu răspundea, a luat cu ea o vecină și a mers să-l caute. Câteva ore mai târziu, femeile au descoperit trupul neînsuflețit al lui Telegaru, cu hainele sfâșiate și răni adânci în zona capului.

Bărbatul a fost sfâșiat de urs în timp ce lucra pământul

Anchetatorii au constatat că moartea bărbatului a fost una violentă, consecința unor multiple fracturi și politraumatisme, care s-au produs prin mijloace specifice de atac de natură animală (mușcare, sfâșiere urs). De asemenea, s-a constatat că între leziuni și deces există o legătură de cauzalitate directă și necondiționată.

ADVERTISEMENT

Polițiștii de la postul rural Vizantea-Livezi au găsit la fața locului urme de urs care duceau chiar pe pajiștea unde s-a petrecut atacul. În aceste condiții, dosarul penal pentru ucidere din culpă s-a încheiat cu o clasare, ținând cont că fapta nu a fost comisă de o persoană ci de un animal sălbatic.

La sfârșitul anului 2019, văduva și copiii bărbatului ucis de urs au mers în instanță și au cerut despăgubiri pentru moartea acestuia. Ei au dat în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de administrator al faunei cinegetice și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” (INCDS), ca gestionar al fondului cinegetic.

ADVERTISEMENT

Cine este proprietarul animalelor sălbatice?

Avocații INCDS au susținut că nu sunt responsabili pentru moartea bărbatului, pentru că decesul s-a produs în afara pădurii și că ”animalele sălbatice nu sunt proprietatea administratorului sau gestionarului fondurilor de vânătoare”.

De cealaltă parte, apărarea ministerului s-a bazat pe argumentul că Legea 407/2006 (Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic) nu prevede modalitatea de atragere a răspunderii civile delictuale.

ADVERTISEMENT

La judecata pe fond și la apel, familia Telegaru a pierdut procesul, însă Curtea de Apel Galați a întors decizia în recurs și a trimis dosarul spre rejudecare.

Despăgubiri morale de peste 100.000 de euro pentru moartea bărbatului

Abia în martie 2023, Tribunalul Vrancea a admis apelul principal și a decis să oblige Ministerul Mediului și Institutul național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură la plata unor despăgubiri consistente.

ADVERTISEMENT

Astfel, văduva bărbatului ucis de urs va primi daune morale de 30.000 de euro și o rentă viageră de 1.000 de lei pe lună, până la sfârșitul vieții. De asemenea, cei trei copii ai victimei au de primit câte 15.000 de euro, tot daune morale. În plus, cele două instituții trebuie să achite și cheltuielile de înmormântare, în valoare de 20.000 de lei.

Judecătorii au luat în considerare mai multe documente medicale depuse de văduva bărbatului, din care reiese că aceasta suferă de mai multe probleme de sănătate (diabet cu dependență de insulină, tensiune arterială, tahicardie, etc) și că era dependentă de soțul acesteia, care presta toate muncile din gospodărie. Femeia a adus în instanță cuponul de pensie care atestă că are un venit lunar de 640 de lei.

”Susținerea pârâtului Ministerul Mediului că reclamanta obține o pensie de urmaș nu a fost confirmată de probele administrate”, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

Și în alte cazuri, statul român a fost condamnat să plătească despăgubiri

Decizia tribunalului a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Mediului și INCDS, care nu se consideră responsabile pentru moartea bărbatului mâncat de urs, în Vrancea. Primul termen al recursului este stabilit pentru data de 25 octombrie 2023, la Curtea de Apel Galați.

Acesta nu este singurul caz în care victimele atacurilor urșilor au obținut despăgubiri de la statul român. În noiembrie 2022, o femeie din Hațeg a primit daune morale de 40.000 de euro de la Ministerul Mediului, după ce a fost mutilată de un urs. De asemenea, un cioban din Telega a câștigat 100.000 de lei, după ce a fost atacat de un urs, în urmă cu trei ani. Și în aceste dosare, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a contestat decizia instanței.

ADVERTISEMENT
Tags: