News

Ministrul Mediului anunță că 220 de urși vor fi împușcați. Predecesorul său de la UDMR ceruse 500

Un număr total de 220 de urși urmează a fi împușcați în România. Decizia, anunțată de ministrul liberal al Mediului. Predecesorul său de la UDMR ceruse 500.
31.07.2023 | 11:51
Ministrul Mediului anunta ca 220 de ursi vor fi impuscati Predecesorul sau de la UDMR ceruse 500
Peste 200 de urși vor fi împușcați în România. Explicațiile ministrului Mediului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În următoarea perioadă, nu mai puțin de 220 de urși din România vor fi împușcați. Precizări în acest sens  au fost făcute de ministrul Mediului, Mircea Fechet. El susține că ordinul de vânare ar putea fi emis chiar săptămâna aceasta.

Peste 200 de urși vor fi împușcați în România. Explicațiile ministrului Mediului

În iunie, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun. Decizia, dată chiar în ultima zi de mandat a fostului oficial, pe 16 iunie, prevede uciderea a aproape 500 de urși carpatini.

ADVERTISEMENT

”426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie”. Ca o explicație, Tanczos Barna spunea că urșii s-au înmulțit îngrijorător. El mai afirma că fiarele pun în pericol viețile și gospodăriile oamenilor.

Imediat, activiștii de mediu s-au revoltat și au criticat proiectul prevăzut în Ordinul de Ministru. Ei au reclamat că ar încuraja vânătoarea de trofee. S-a decis astfel ca Academia Română să analizeze solicitarea de aviz formulată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitor la ordinul privind ”cotele de intervenție la ursul brun”.

ADVERTISEMENT

În acest weekend, noul ministru al Mediului, liberalul Mircea Fechet, a precizat că în urma recomandărilor specialiştilor de la Academia Română, se vor reduce cotele stabilite iniţial la aproape 500 de exemplare.

Noul document va include un total la mai puţin de jumătate de urși care să fie împușcați. ”Academia Română consideră că un număr de 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficiente.

ADVERTISEMENT

Eu nu îmi propun să intru într-o negociere sau într-o dezbatere cu specialiştii Academiei Române. Voi lua de bună această cifră şi având în vedere faptul că există conflicte aproape zilnice între urs şi om.

Sunt judeţe extrem de afectate din cauza acestor conflicte. Vorbim de pagube sau chiar de pierderea de vieţi omeneşti. Eu cred că dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a spus Fechet, citat de Radio-România Actualități.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai punctat faptul că nu-şi dorește să vină vânători din străinătate care să vâneze contra cost urşi. El spune că eliminarea exemplarelor conform noilor cote va trebui să înceapă cu urşii care ajung în localităţi sau în apropierea lor.

ADVERTISEMENT