News

Ministerul Sănătății a inventat comisia cu cel mai lung nume. Instituția verifică reciclarea PET-urilor și cere bani pentru autorizații

Ministerul Sănătății intenționează să înființeze o comisie care să se ocupe de autorizare instalațiilor de reciclare a maselor plastice.
03.04.2023 | 16:14
Ministerul Sanatatii a inventat comisia cu cel mai lung nume Institutia verifica reciclarea PETurilor si cere bani pentru autorizatii
Ministrul Sănătății va înființa o comisie pentru autorizarea instalațiilor de reciclare/ Colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În baza unui Regulament al Comisiei Europene adoptat în toamna anului trecut, Ministerul Sănătății vrea să înființeze „Comisia pentru Materialele și obiectele din Plastic Reciclat destinate să vină în Contact cu produse Alimentare”. Acronimul instituției este ceva mai scurt decât ar putea fi, funcționarii ministerului alegând varianta CMCAPR, din „numai” șase litere.

Comisia Ministerului Sănătății – nume din 16 cuvinte și acronim din 6 litere

Oroarea birocratică este rezultatul unei „coproducții” a funcționarilor Comisiei Europene și a celor din Ministerul Sănătății de la București. Comisia va fi un organism fără personalitate juridică, ce va funcționa în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, și se anunță un organism foarte lucrativ pentru guvernanți întrucât va încasa bani din autorizarea instalațiilor de reciclare a plasticului.

ADVERTISEMENT

Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei Europene a fost adoptat pe 15 septembrie 2022 având ca obiect de reglementare „materialele și obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare.” Numai că funcționarii MS au preluat integral sintagma care descria scopul reglementării și au transferat-o în numele comisiei care urmează să se ocupe de acest domeniu.

Regulamentul CE înlocuiește o reglementare europeană mai veche prin care s-au stabilit unele norme de siguranță pentru folosirea maselor plastice reciclate în ambalarea produselor alimentare. Însă normele vechi nu vizau controlul tuturor tehnologiilor de decontaminare a maselor plastice reciclate și folosite apoi în industria alimentară.

ADVERTISEMENT

Este necesar ca plasticul să fie întotdeauna decontaminat în timpul reciclării sale la un nivel la care să existe certitudinea că contaminanții rămași nu pot periclita sănătatea umană sau afecta în alt mod alimentele dacă este utilizat pentru producția de materiale și obiecte din plastic reciclat care intră în contact cu alimentele. Pentru a se asigura faptul că materialele decontaminate se bucură de încrederea consumatorilor de alimente și a operatorilor din sectorul alimentar și că există o interpretare uniformă a nivelului de decontaminare care este considerat suficient, este necesar ca decontaminarea materialelor și a obiectelor din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare să facă obiectul unui set uniform de norme”, se arată în preambulul Regulamentului adoptat toamna trecută.

Comisia va emite autorizații contra cost

Regulamentul stabilește procedurile de verificare a siguranței de reciclare a maselor plastice și obligă statele membre să instituie o autoritate care să se ocupe de acest lucru. În consecință, MS a elaborat un proiect de ordin de ministru prin care este înființată Comisia pentru Materialele și obiectele din Plastic Reciclat destinate să vină în Contact cu produse Alimentare (CMCAPR), din care vor face parte 10 specialiști din Institutul Național de Sănătate Publică, la care se adaugă un președinte și un secretar. Șeful INSP este automat și președintele comisiei și poate decide suplimentarea numărului membrilor, dacă apreciază acest lucru drept necesar.

ADVERTISEMENT

Practic, orice reciclator din România va trebui să-și supună instalațiile autorizării de către CMCAPR, iar dacă schimbă tehnologiile pe care le folosește, vor trebui și acestea verificate de către comisia de la INSP. Din proiectul de ordin al ministrului Sănătății reiese că noua instituție va funcționa într-un ritm similar restului aparatului birocratic al statului român, adică foarte lent.

Astfel, doar pentru trimiterea către solicitant a confirmării scrise a înregistrării cererii de avizare a unui proces individual și a numărului de înregistrare alocat sunt prevăzute două săptămâni. Pentru auditul instalațiilor de decontaminare și pentru avizarea noilor tehnologii de reciclare, comisia își rezervă un interval de cinci luni, cu posibilitatea prelungirii în anumite circumstanțe, după care decizia se ia prin vot în plenul CMCAPR.

ADVERTISEMENT

Însă comisia creată de Ministerul Sănătății nu lucrează pe gratis. Dacă politicile de mediu ale Uniunii Europene sunt bazate pe principiul „poluatorul plătește”, în România funcționează și principiului „reciclatorul plătește”. Adică evaluarea cererii de autorizare a tehnologiei noi va costa 8.340 de lei, iar efectuarea auditului alți 2.040 de lei. Tarife asemănătoare sunt aplicate și în cazul evaluării instalațiile de decontaminare, a avizării proceselor individuale de reciclare ș.a.

ADVERTISEMENT