News

Adrian Chesnoiu, lăsat fără imunitate după votul deputaților. Discursul lui Chesnoiu, aplaudat în picioare în Parlament. Update

Camera Deputaților va dezbate și va vota cererea Direcției Naționale Anticorupție de ridicare a imunității în cazul fostului ministru al agriculturii Adrian Chesnoiu. Ministrul vrea un aviz favorabil.
28.06.2022 | 08:27
Adrian Chesnoiu lasat fara imunitate dupa votul deputatilor Discursul lui Chesnoiu aplaudat in picioare in Parlament Update
Ministrul Adrian Chesnoiu va rămâne fără imunitate parlamentară. Foto: Facebook Adrian Chesnoiu
ADVERTISEMENT
28-06-2022
11:29

Adrian Chesnoiu, lăsat fără imunitate

Fostul ministru al agriculturii Adrian Chesnoiu a rămas fără imunitate, așa cum și-a dorit și așa cum le-a cerut colegilor săi parlamentari să voteze.

În consecință, plenul Camerei Deputaților a votat cu 251 de voturi pentru, 25 împotriva și 2 voturi nule, la cererea DNA, ridicarea  imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Acesta este acuzat de DNA de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

Chesnoiu a declarat că nu e adeptul justiției televizate și că e nevinovat, lucruri care se vor confirma în viitor.

28-06-2022
10:29

Reacția lui Chesnoiu în Parlament, aplaudată frenetic

Fostul ministru Adrian Chesnoiu a ținut un discurs în Parlament și a fost aplaudat de toată lumea prezentă în sală. Chesnoiu se consideră nevinovat.

”Sunt un om simplu, așa vreau să rămân. Nu o să mă ascund niciodată în spatele unei demnități publice. Fiecare ar trebui să considerăm această funcție ca pe o responsabilitate socială, nu privilegiu social.

Acesta a fost motivul pentru care vă rog să votați pentru la această cerere. Știu că e greu, dar voi vota la vedere pentru încuviințarea derulării. Vreau să mă înțelegeți că nu sunt adeptul justiției televizate. Sunt nevinovat și asta voi dovedi la final”, a anunțat Chesnoiu.

Comisia juridică a dat raport favorabil ridicării imunității parlamentare a lui Chesnoiu, cu 18 voturi pentru și trei împotriva. Potrivit regulamentului, votul de astăzi, 28 iunie, va fi secret, cu bile.

Imunitatea lui Chesnoiu va fi ridicată de Camera Deputaților

Potrivit DC News, raportul Comisiei Juridice va fi aprobat după votul secret al majorității membrilor prezenți. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații sunt în favoarea ridicării imunității în cazul lui Adrian Chesnoiu.

ADVERTISEMENT

Categoric. E o decizie luată, mai ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru, indiferent de poziţia Comisiei juridice”, a anunțat Ciolacu.

Procurorul general a transmis Camerei Deputaților, în 23 iunie, referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală față de fostul ministru al agriculturii.

ADVERTISEMENT

”Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, este arătat în scrisoare.

Chesnoiu a demisionat din funcția de ministru al agriculturii și s-a autosuspendat din PSD, pentru a nu exista suspiciuni asupra demersului DNA. Totodată, Chesnoiu a cerut tuturor deputaților să voteze pentru ridicarea imunității parlamentare.

ADVERTISEMENT

Petre Daea ar putea să se întoarcă la Agricultură în locul lui Chesnoiu, potrivit liderului PSD Marcel Ciolacu.

Avem vreo cinci sau şase variante. Am avut discuţii telefonice şi ieri la sediu şi alaltăieri la sediu, cu colegii mei. Din cele cinci-şase variante, o să venim cât mai repede cu o propunere”, a transmis Ciolacu.

ADVERTISEMENT

În paralel, Nicolae Ciucă a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a vicepremierului Sorin Grindeanu ca ministru interimar al agriculturii și dezvoltării rurale.

Adrian Chesnoiu nu a dorit să comenteze situația, însă își susține nevinovăția, potrivit sursei citate.

Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă”, a declarat fostul ministru.

ADVERTISEMENT