News

Ministrul britanic al apărării avertizează: “Epoca păcii s-a încheiat, lumea se află într-o fază antebelică”

Ministrul britanic al apărării consideră că acţiunile Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord indică faptul că lumea va avea parte de mai multe conflicte în viitor.
16.01.2024 | 14:06
Ministrul britanic al apararii avertizeaza Epoca pacii sa incheiat lumea se afla intro faza antebelica
Ministrul britanic al Apărării spune că România se află în pragul unui mare război Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru noi războaie care implică China, Rusia, Coreea de Nord și Iran şi care ar putea izbucni în următorii cinci ani, a declarat secretarul apărării de la Londra.

China evaluează dacă Occidentul îşi pierde răbdarea cu Ucraina

Grant Shapps spune că lumea a intrat într-o „fază de dinainte de război” și le-a cerut aliaților NATO să-şi mărească cheltuielile pentru apărare. Shapps a adăugat că atât adversarii Occidentului cât şi aliaţii acestora se înarmează la rândul lor, ceea ce duce la crearea unei „lumi mult mai periculoase”.

ADVERTISEMENT

Demnitarul a dezvăluit că Iranul a îmbogățit uraniu la 83,7%, în procesul să de dezvoltare a armelor nucleare. El a mai spus că Rusia folosește rachete balistice nord-coreene pentru a ataca Ucraina şi a avertizat, de asemenea, că China urmărește acțiunile Occidentului în Ucraina, după alegerile din Taiwan.

„În timp ce Rusia își continuă campania ilegală în Ucraina, China evaluează dacă Occidentul își va pierde răbdarea”, a declarat Grant Shapps.

ADVERTISEMENT

“În cinci ani, am putea avea mai multe conflicte care implică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Vă întrebaţi, privind conflictele de astăzi din întreaga lume, dacă este mai probabil ca numărul lor să crească sau să scadă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul – probabil că va crește.

Aceste amenințări combinate ar putea duce la prăbușirea ordinii internaționale bazate pe reguli, stabilită pentru a păstra pacea după al Doilea Război Mondial. Prin urmare, lumea de astăzi este, din păcate, mult mai periculoasă”, a avertizat secretarul britanic al apărării.

ADVERTISEMENT

Shapps a mai spus că Marea Britanie însăşi va crește considerabil cheltuielile pentru apărare. Totodată, el a anunțat desfășurarea a aproape 20.000 de militari în Europa de Est, avertizând că „era păcii” de după Războiul Rece sa încheiat.

Aproximativ 16.000 de militari cu tancuri, artilerie și elicoptere vor fi dislocați din armata britanică în Europa de Est începând de luna viitoare, în cadrul „Exercise Steadfast Defender 24”. Royal Navy va desfășura peste 2.000 de marinari pe opt nave de război și submarine, în timp ce peste 400 de militari ai Royal Marines Commando vor fi trimişi la Cercul Arctic. RAF va folosi avioane de atac F-35B Lightning și avioane de supraveghere Poseidon P-8. Surse din apărare au spus că exercițiul va pregăti pentru invadarea unui stat membru de către orice agresor, principalele amenințări fiind considerate a fi din partea Rusiei și a terorismului.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Rishi Sunak a vizitat săptămâna trecută Ucraina, pentru a anunța un pachet de sprijin suplimentar de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Kiev. Călătoria sa a avut loc la doar câteva ore după ce a autorizat atacurile aeriene ale RAF, împreună cu SUA, asupra rebelilor Houthi din Yemen.

ADVERTISEMENT